Zomergroenten, welke zijn er en wat kun je ermee? (update juli 2023)

Groente eten die ‘in het seizoen’ zijn, is niet alleen goed voor het milieu en voor je portemonnee, maar het zorgt ook voor lekker wat afwisseling in je gerechten. Daarom wil ik jullie deze lijst met seizoensgroenten en lekkere recepten om te bereiden niet onthouden.

Net als met lentegroenten, is het aanbod van verschillende groentes in de zomer enorm. Mijn lijst is dan ook zeker niet compleet. Echte zomergroenten zijn:

 • Andijvie
 • Bleekselderij
 • Bloemkool
 • Bosui
 • Broccoli
 • Chinese kool
 • Courgette
 • Erwtjes (vers)
 • IJsbergsla
 • Komkommer
 • Koolrabi
 • Lamsoren
 • Paksoi
 • Peultjes
 • Postelein
 • Prei
 • Raapjes
 • Rabarber
 • Radijs
 • Rettich
 • Rode biet
 • Rode kool
 • Savooie/groene kool
 • Sla (verschillende soorten)
 • Sperziebonen
 • Spinazie
 • Spitskool
 • Suikermaïs
 • Tomaten (verschillende soorten)
 • Tuinboon
 • Ui
 • Venkelknol
 • Wortelen
 • Witlof
 • Witte kool
 • Zeekraal

Zomergroenten die ik nog nooit heb gegeten

Ik moet eerlijk toegeven dat ik sommige van deze groenten ook nog nooit gegeten heb, maar ik probeer wel steeds nieuwe dingen uit te proberen. Dus misschien komen ze vanzelf nog een keer voorbij in mijn weekmenu’s (linken), De groente die ik echt nog nooit heb gehad zijn: lamsoren, raapjes, tuinbonen (alleen verwerkt in een vulling voor pastasoorten of in een vleesvervanger), witte kool (alleen in de vorm van zuurkool) en zeekraal.

Recepten met zomergroenten – Wat kunt je ermee?

Voor de groentes die ik wel ken en eet, geef ik je hier per soort een paar heerlijke tips om ze te bereiden.

Andijvie

Andijvie is voor mij eigenlijk echt een stamppotgroente. Maar voor meer zomerse gerechten kun je het natuurlijk ook prima verwerken in salades. Daarnaast vind ik andijvie erg lekker in risotto.

Risotto met andijvie

Bleekselderij

Met bleekselderij ben ik nog niet zo heel creatief geweest. Ik verwerk het meestal in salades en soms in smoothies of een soepje. Daarnaast is het natuurlijk een lekker ingrediënt in pasta bolognese of in lasagne.

Bloemkool

Bloemkool is mijn favoriete kipvervanger in wokgerechten. Zoals in deze gerechten:

Daarnaast kun je er heerlijk schnitzels of Japanse katsu van maken.

Bosui

Voor mij is er weinig verschil tussen bosui en lenteui. Ik gebruik dan ook meestal op precies dezelfde manier. Ter garnering in noedelsoep of bij wokgerechten. En een persoonlijke favoriet: Taiwanese lenteuipannenkoekjes, die je dus ook prima met bosui kunt maken.

Broccoli

Broccoli komt bij ons echt heel vaak terug op het menu. Gestoomd of gekookt, in een pasta of wokgerecht, op een pizza of gewoon in een broccolisoepje. Ik vind het allemaal erg lekker.

Chinese kool

De Chinese kool is natuurlijk een ideaal ingrediënt voor allerlei wokgerechten, zoals deze Chinese Tjap Tjoi. Verder gebruik ik het graag in noedelsoep.

Courgette

De courgette is ook zo’n veelzijdige groente. Ik maak er een gegrilde groenteschotel mee of een lekkere pasta. En op spiesjes voor op de barbecue vind ik courgette ook een heel lekker ingrediënt.

Linguine met courgette, spinazie en olijven

Erwtjes en kapucijners (vers)

Eigenlijk heb ik deze groentes nog nooit vers gegeten. Alleen maar uit de vriezer of uit een potjes. Ik vond als kind erwtjes ook helemaal niet lekker. Tegenwoordig kan ik het beter waarderen. Ik gebruik erwtjes vooral in verschillende wokgerechten, maar nooit als hoofdingrediënten. Het enige recept dat ik daarmee heb is deze erwtenpuree.

IJsbergsla

Later behandel ik de verschillende bladslasoorten nog even samen, alleen ijsbergsla krijgt even een plekje apart. Deze knapperige sla gebruik ik in salades en natuurlijk op broodjes vegetarische shoarma of falafel.

Komkommer

Net als met bleekselderij, ben ik met komkommer niet zo heel creatief. We eten het elke week, maar dan gewoon in salades. Een enkele keer verwerk ik het in een smoothie.

Koolrabi

Koolrabi heb ik tot nu toe nog niet heel vaak gegeten. Ik heb er daarom geen recept mee op dit blog staan, maar je kunt er heerlijke groentefrietjes mee maken in de Airfryer. Ook uit de oven of in een stoofpotje met verschillende andere groentes en kruiden, is het een erg geschikt ingrediënt.

Paksoi

Paksoi eten we ook wel meerdere keren per maand, meestal in ramen. Maar soms ook in een wokgerecht.

Peultjes en sperziebonen

Jordan is niet zo’n fan van boontjes, maar als ik ze verwerk in iets met een sausje of genoeg andere ingrediënten, kom ik er wel mee weg. Hij vind het zelfs heel lekker als ik peultjes gebruik in deze curry noedelsoep. En sperziebonen doen het prima in deze vegetarische bobotie of met zelfgemaakte kerriesaus.

Curry noedelsoep met peultjes

Prei

Prei is een groente die ik ook in allerlei wokgerechten gebruik. En het is mijn favoriete ingrediënt voor door de bami.

Radijs

Radijs is ook zo’n ingrediënt dat ik vooral in salades gebruik. Maar ik heb er ook nog wat creatievere recepten mee.

Japanse loaded fries

Rettich

Ik heb rettich wel ooit gegeten, maar nooit in een zelfgemaakt gerecht. De keren dat ik het heb gegeten was in salade of gestoomd/gepekeld (in Japan).

Rode biet

Bietjes eten we niet zo vaak, omdat Jordan er geen fan van is. Ik vind ze zelf wel lekker, gebakken met wat ui bijvoorbeeld. Of in een smoothie.

Rode kool

Rode kool is als kind altijd mijn favoriete groente geweest. En nog steeds vind ik het heel lekker. Gewoon gekookt met appeltjes en kaneel en dan aardappelpuree erbij. Maar ook in salades is kun je rauwe rode kool goed verwerken.

Sla

Slasoorten zijn echte zomergroenten: kropsla, radicchio, rucola en veldsla. Natuurlijk zijn deze allemaal geschikt om salades mee te maken. Mijn favoriet is een salade combinatie met sla, vegetarische spekjes, avocado, krieltjes en een vegetarische kipschnitzel erbij.

Vega ceasar salade

Savooie kool / groene kool

Deze koolsoort vind ik heel lekker in curry’s en wokgerechten.

Spinazie

Tja, spinazie… Dat is ook al zo’n veelzijdige groente. Meestal wok of bak ik het. Maar ik doe het ook smoothies. Je kunt er dus veel verschillende gerechten mee maken. Zoals deze:

Spitskool

Ook dat is zo’n groente die ik eigenlijk voor van alles en nog wat gebruik. Vooral in wokgerechten en noedelsoepen. Eigenlijk bij alles waar je paksoi of Chinese kool gebruikt, kun je ook spitskool gebruiken.

Suikermaïs

Ik ben niet zo’n maïsliefhebber. Je zult mij dan ook niet snel een maïskolf zien eten. Ik gebruik maïskorrels eigenlijk alleen in Mexicaanse gerechten, zoals wraps. En dan is het natuurlijk altijd onderdeel van heel veel andere ingrediënten.

Tomaten

Romatomaten, trostomaten, vleestomaten. In de zomer zijn ze in het seizoen en te verkrijgen van ‘Hollandse bodem’. Tomaten gaan bij mij in soep, salades en pastasauzen. Voor typisch zomerse gerechten, raad ik je deze gazpacho aan of deze pan amb tomàquet.

Gazpacho

Ui

Hier hoef ik denk ik niks over te zeggen. Ui is zoveel veelzijdig dat kun je bijna overal wel in verwerken.

Venkelknol

Venkel vind ik ook heel lekker. Als soep of bij een pastagerecht of verwerkt in een vegetarische burger.

Gnocchi met spinazie en venkel

Wortel

Wortelen verwerk ik ook in van alles en nog wat van soep tot vegaburgers en curry’s. Maar wist je dat je er ook lekkere groentefrietjes van kan maken?

Witlof

Witlof gebruik ik vooral om soep van te maken of in salades. Daarnaast is het heel lekker in een ovenschotel.

Hopelijk heb je met dit artikel nieuwe kookinspiratie op gedaan voor deze lente en heb je zelf een lekker recept met zomergroenten? Deel het vooral onder dit artikel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.