Pan amb tomàquet – Recept voor Catalaans brood met tomaat

Pan Amb Tomàquet

Pan amb tomàquet, letterlijk vertaald brood met tomaat, is een typisch Catalaans lunchgerecht. Je treft dit gerecht aan in Catalonië, maar bijvoorbeeld ook in Andorra. Ik ken het van een reis dit ik in 2010 maakte door Andorra en wist meteen dat ik dit zelf nog een keer thuis zou gaan maken. Het is een verrassend simpel gerecht en heel erg lekker.

Wat is pan amb tomàquet?

Eigenlijk is het niet meer dan geroosterd brood ingewreven met tomaat. Vaak wordt er ook nog gebruik gemaakt van knoflook, zout en olijfolie om het brood nog wat meer op smaak te brengen. Hieronder lees je hoe je precies maakt.

Catalaans brood met tomaat

Recept pan amb tomàquet

Ik ben voor dit recept uitgegaan van 8 sneetjes brood.

Ingrediënten Catalaans brood met tomaat

1 groot ciabatta brood (in vieren gedeeld en horizontaal doormidden gesneden), of 8 dikke sneden wit brood
2 grote, rijpe tomaten, gehalveerd
4 teentjes knoflook, gehalveerd
Zout
Olijfolie extra vergine

Pan Amb Tomàquet

Bereiding pan amb tomàquet

Grill eerst het brood tot het goed knapperig is geworden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de grill stand van de oven of een grill, die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor tosti’s en panini.

Als het brood goed hard geroosterd is, wrijf je het in met de knoflook. Gebruik hiervoor een half teentje per snee brood. Doe dit als het brood nog goed warm is.

Vervolgens wrijf je elke snee in met tomaat. Met een halve tomaat, kun je ongeveer twee sneetjes brood insmeren. Plaats gewoon de platte kant van de tomaat op het brood en wrijf over het brood tot alleen het vel nog over is.

Nu kun je het brood nog verder op smaak brengen door er zout over te strooien en het daarna te besprenkelen met olijfolie.

Je kunt het brood met tomaat nu direct serveren en opeten. Desgewenst kun je er ook nog vleeswaren bij serveren om het brood te beleggen. Maar ook zonder extra beleg is het erg lekker.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie