Bezienswaardigheden en tips Kopenhagen

Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Eén van mijn favoriete televisieseries is de Deense politieke-thriller serie Borgen. Deze serie speelt zich af in het regeringscentrum en hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Door Borgen werd ik aangestoken met het idee voor een stedentrip naar Kopenhagen in 2013. In dit artikel vertel ik je welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Kopenhagen en natuurlijk geef ik je ook enkele tips voor eten en drinken in de Deense hoofdstad.

Bezienswaardigheden Kopenhagen

Christiansborg (Borgen)

Gezien de aanleiding voor deze stedentrip, stond een bezoek aan Christiansborg natuurlijk bovenaan het lijstje. In dit paleis op het eiland Slotsholmen is het Deense parlement gevestigd, evenals het Deense hooggerechtshof en het bureau van de premier van Denemarken (het Statsministeriet). In de volksmond wordt Christiansborg ook wel ‘borgen’ genoemd. Vandaar ook de naam van de serie die zich voornamelijk in en rondom dit gebouw afspeelt.

Christiansborg (Borgen) Kopenhagen

Het Tivoli park in Kopenhagen

Midden in het centrum van Kopenhagen ligt één van de oudste pretparken ter wereld. Het park Tivoli is geopend in 1843. Het is een kleinschalig pretpark, met bijvoorbeeld botsauto’s en een achtbaan. Je betaalt een kleine toegangsprijs voor het park, maar voor de attracties moet je nog aparte kaartjes kopen. Je kunt ook een dagkaart kopen. Dan krijg je een armbandje waarmee je alle attracties in mag.

De Kleine Zeemeermin – Bekendste bezienswaardigheid van Kopenhagen

Een iconische bezienswaardigheid in Kopenhagen is natuurlijk de Kleine Zeemeermin. Dit standbeeld op een rots in de haven van Kopenhagen verbeeld de hoofdpersoon van het sprookje De Kleine Zeemeermin van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het beeldje is 1,25 meter hoog en werd gemaakt door de beeldhouwer Edward Eriksen.

Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Rosenborg

Het Rosenborg slot is een kasteel in het centrum van Kopenhagen. Rosenborg ligt in het stadspark Kongsen Have. Dit paleis was tot 1710 een Koninklijke Residentie en is sinds 1838 opengesteld voor publiek. In het Rosenborg slot is een nu een Koninklijk museum gevestigd, waar je bijvoorbeeld de Deense kroonjuwelen kunt bewonderen.

Amalienborg

De huidige residentie van de Deense koningin Margerethe II van Denemarken is Amalienborg. De gebouwen van het paleis zijn gebouwd in 1750 en sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als Koninklijke residentie.

Amalienborg Kopenhagen, Denemarken

Nyhavn

Nyhavn betekent letterlijk ‘nieuwe haven’. Deze haven is gebouwd in de 17e eeuw. Het is een heel pittoresk haventje waaraan veel restaurant, cafés en kleurrijke huizen liggen. De oudste huizen zijn meer dan 300 jaar oud.

Vrijstad Christiania

Een bijzondere plek in Kopenhagen is Christiania. Dit is een zelfverklaarde enclave in Kopenhagen. De vrijstad werd gesticht in 1970 door een groep hippies die op deze plek een leegstaande militaire kazerne kraakten. In het begin probeerde de Deense regering de krakers nog weg te krijgen, maar sinds het einde van de jaren 70 wordt deze plek als sociaal experiment getolereerd. Het plaatsje staat ook bekend om de vrije handel in softdrugs, om deze reden is het op veel plekken ook verboden om foto’s te maken.

Kopenhagen tips voor eten en drinken

Aangezien Kopenhagen aan een haven ligt, zijn visgerechten er volop verkrijgbaar. Vooral aan de Nyhavn vind je diverse restaurantjes waar je heerlijke visgerechten kunt eten.

Een ander, typisch Deens gerecht dat je niet mag missen is het smörrebröd. Dit is een lunchgerecht bestaande uit sneetjes roggebrood met diverse soorten beleg. Persoonlijk vind ik het niet zo lekker, omdat ik niet zo van roggebrood houdt, maar als je naar Denemarken gaat, mag je het natuurlijk niet overslaan.

Smorrebrod Kopenhagen, Denemarken

De studentenbuurt Vesterbro is een echte aanrader als je goedkoop wilt eten. Omdat hier veel studenten en migranten wonen, liggen de prijzen een stuk lager dan bijvoorbeeld in het centrum. Daarnaast vind je er een uitgebreider aanbod van exotischere keukens.

Tot slot nog een tip voor de bierliefhebber. In het café Mikeller aan de Viktoriagade kun je eens wat anders proeven dan de standaard biertjes. Dit café serveert bieren van de brouwerij Mikeller. De 20 taps rouleren en je kunt er tussen telkens weer andere biertjes uitproberen.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie