Dublin – Bezienswaardigheden en tips

Aan de Guinness in Dublin

Bij Dublin denk je natuurlijk meteen aan Guinness en Ierse pubs. Maar de hoofdstad van Ierland heeft nog veel meer te bieden. In 2012 bracht ik met twee vrienden een bezoek aan Dublin. In dit artikel lees je wat volgens mij de hoogtepunten zijn die je echt niet mag missen als je bezoek brengt aan deze door de Vikingen gestichte stad.

Dublin Bezienswaardigheden

Guinness Storehouse

Bij een bezoek aan Dublin kun je niet voorbij gaan aan het Guinness Storehouse. Dit is de oude brouwerij van het bekende Ierse biermerk Guinness. In het gebouw is een museum gevestigd dat je langs alle stappen in het brouwproces leidt. Je kunt in het Guinness Storehouse ook leren hoe je zelf de perfecte Guinness tapt. Als afsluiter van je bezoek breng je uiteraard een bezoek aan de bar in de bovenste verdieping van het gebouw waar je een fantastisch uitzicht over de stad hebt. En natuurlijk krijg je hier ook een gratis pint Guinness aangeboden.

Guinness Strorehouse Dublin

Tip! Vergeet niet om nog even langs de souvenirshop te gaan. Je kunt hier allerlei merchandise van Guinness kopen en producten met Guinness erin verwerkt, zoals chocolade.

Temple-Bar

Temple Bar is het uitgaansgebied in Dublin. Je vind hier heel veel Ierse pubs bij elkaar waar je gezellig van een Guinness of een whisky kunt genieten. Vooral in het weekend is het erg druk in het district Temple Bar. Op diverse plaatsen wordt dan live muziek gespeeld.

Dublin Castle

Dit 13e eeuwse kasteel ligt in het centrum van Dublin. Het was 700 jaar lang het hoofdkwartier van het Engelse bestuur in Dublin. Tegenwoordig wordt het kasteel vooral gebruikt voor staatsaangelegenheden en staatsbezoeken. Sommige delen van het kasteel kun je bezoeken en er worden soms ook rondleidingen gegeven.

Saint-Patricks Cathedral

De Saint Patrick’s Cathedral is de grootste van de twee kerken van de Church of Ireland in Dublin. Deze kathedraal is aan het einde van de 12e eeuw gebouwd. Bijzonder aan deze kerk is dat het geen zetel is van de aartsbisschop van Ierland, maar dat het wel de nationale kathedraal is van Ierland. Deze kerk wordt geleid door een deken. Jonathan Swift, de schrijver van het boek Guillivers Travels is de bekendste deken die deze kathedraal ooit heeft gehad.

Saint Patricks Cathedral, Dublin

Old Jameson Distillery

Behalve om de Guinness staat Ierland ook bekend om haar whiskeys. Jameson is de grootste producent van whiskey in Ierland. Eén van de oude stokerijen in Dubin is ingericht als bezoekerscentrum. Tijdens de rondleiding leer je welke verschillende stappen er nodig zijn bij het maken van whiskey. Je kunt je ook opgeven voor een kleine whiskeyproeverij aan het einde van de rondleiding. Na de proeverij kun je in de giftshop nog wat souvenirs aanschaffen, zoals de Jameson Distillery Reserve, een whiskey die je alleen hier in het bezoekerscentrum kunt kopen. Je kunt de fles ook laten personaliseren met een label met je eigen naam erop.

Old Jameson Distilerry, Dublin

Trinity College – De universiteit van Dublin

Veel mensen brengen een bezoek aan deze oudste universiteit van Ierland, om in de bibliotheek het ‘Book of Kells’ te bewonderen. De universiteit is in 1592 opgericht door Koningin Elisabeth I. De bibliotheek van Trinity College is één van de mooiste bibliotheken ter wereld. Helaas mag je hier geen foto’s maken. Het ‘Book of Kells’ ligt sinds de 17e eeuw in de bibliotheek. Dit boek is geschreven door Keltische Monniken die het boek rijkelijk hebben versierd met illustraties en sierlijke letters. Het boek bevat het verhaal van de vier evangeliën uit het Nieuwe Testament in het Latijn.

Eten in Dublin

Tegenwoordig kun je in Dublin steeds gevarieerder eten. Behalve het traditionele Ierse eten in de pubs, vind je er ook steeds meer restaurant die zich richten op keukens uit andere landen, zoals Japanse sushi of Mexicaans eten. Omdat wij maar een paar dagen in Dublin waren hebben zoveel mogelijk voor de traditionele Ierse keuken gekozen. In van mijn favoriete plekken om te eten is Quays Irish Restaurant in de straat Temple Bar.

Eten in Dublin, Ierland

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie