Havana bezienswaardigheden en tips

Plaza de la revolucion, Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en meteen ook de grootste stad van het eiland. Havana telt ruim 2,1 miljoen inwoners. Naast dat het een bruisende stad is die je meteen volop kennis laat maken met de Cubaanse cultuur van salsa, rum, sigaren en oude auto’s in het straatbeeld, telt Havana talrijke monumenten. Een perfect begin dus voor een rondreis door Cuba. Maar als er zoveel te zien en te doen valt, wat mag je dan absoluut niet missen?

Top 10 Bezienswaardigheden in Havana, Cuba

Hieronder geef ik je, in willekeurige volgorde, een overzicht van mijn top 10 bezienswaardigheden en dingen om te zien en te doen in Havana.

1. Oude stad – Plaza de Armas en Plaza de la Cathedral

Plaza de Armas is het oudste plein van Havana. Hier vind je onder meer het Palacio de los Capitanes Generales. In dit paleis verbleven tussen 1791 en 1898 de Spaanse gouverneurs en van 1898 tot 1902 de bezetters van de Verenigde Staten. Daarna verbleef tot 1920 de president van Cuba in dit paleis. Tegenwoordig is het paleis het stadsmuseum van Havana.

La Cathedral, Havana

Vanaf het Plaza de Armas, bereik je gemakkelijk het Plaza de la Cathedral. Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste gebouw op dit plein La Cathedral. De barokke gevel van deze kathedraal is een erg bekend en veel gefotografeerd icoon van Havana. Het verhaal gaat dat tot 1898 de overblijfselen van Columbus in deze kathedraal werden bewaard.

2. El Capitolio

Een opvallend gebouw in Havana, is El Capitolio. Het is een exacte replica van het Capitool (Het Witte Huis) in Washington in de Verenigde Staten. Tot het einde van de Cubaanse revolutie in 1959 was El Capitolio de zetel van de Cubaanse regering. Nu is de Academie van Wetenschappen er gevestigd. Het gebouw is de afgelopen jaren diverse malen gerenoveerd. Het is dus verstandig om van te voren even te controleren of El Capitolio open is voor bezoek. Maar ook van buiten is het zeker de moeite waard het gebouw te bezichtigen.

El Capitolio Havana

3. Museo de La Revolución

Een museum dat ik absoluut wilde bezoeken in Havana is het Museum van de Revolutie. Dit museum geeft een heel goed beeld van de geschiedenis en het verloop van de Cubaanse revolutie. De tentoonstelling start bij het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog, eind negentiende eeuw en eindigt bij de val van het regime van dicator Batista. Een speciale zaal is gewijd aan de Fidel Castro.

Het gebouw waarin het museum gevestigd is, was voorheen het presidentiële paleis van Cuba. In 1957 vond hier een mislukte aanslag plaats op de toenmalige dictator Batista. In de trappenzaal in de entree van het gebouw zijn de kogelgaten van deze aanslag nog steeds te zien.

Tank voor Museo de la Revolucion, Havana

Voor het museum staat een grote tank. Dit is een Russische SAU-tank die door Fidel Castro werd gebruikt tijdens gevechten na een invasie in de Varkensbaai in april 1961.

Tip! Als je in dit museum wilt fotograferen, betaal je extra entreegeld om je camera mee te nemen. Het is ook mogelijk om je camera achter te laten in een kluisje.

4. Fortaleza de San Carlos de La Cabaña

Dit fort werd tussen 1763 en 1774 gebouwd door de Spanjaarden nadat zij een belangrijke nederlaag hadden geleden tegen de Britten. Het Fortaleza de San Carlos de La Cabaña is de grootste vesting van Latijns-Amerika. Tegenwoordig kun je hier elke avond om 20.30u het rituele kanonsschot (cañonazo) bijwonen. Vroeger was dit kanonschot de aankondiging van het sluiten van de stadspoorten.

Fortaleza de San Carlos de la Cabana

5. Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio is misschien wel het beroemdste café van Havana. Dit komt vooral door de vele beroemdheden die er klant waren en omdat het café claimt dat zij de eerste zijn die het Cubaanse drankje mojito serveerden. Al sinds de opening in 1942 kun je hier een mojito bestellen.

6. Cementerio de Cristóbal Colón, de bekendste begraafplaats van Havana

Deze begraafplaats, die vernoemd is naar Columbus, werd opgericht in 1876 en is vooral bekend om vele uitbundig uitgevoerde gedenktekens. Het wordt op architectonisch en cultureel gebied beschouwd als de belangrijkste begraafplaats van Latijns-Amerika.

7. Malecon Boulevard, Havana

De 7 kilometer lange Malecon Boulevard is een belangrijke bezienswaardigheid in Havana. De boulevard loopt langs de Straat van Florida. Je kunt hier natuurlijk heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht. Ook is het een mooie plek om de zonsondergang te bewonderen.

Malecon Boulevard Havana

8. Hotel Nacional de Cuba

Het beroemdste hotel van Cuba, is het Hotel Nacional de Cuba. In dit hotel op de Punta Brava in Havana logeerden in de loop der jaren veel beroemdheden, zoals Frank Sinatra en John Wayne. Ook werd het hotel in de jaren ‘40 en ‘50 regelmatig bezocht door maffia-kopstukken. Zo verdeelde eind 1946 , tijdens een concert van Sinatra, de Noord-Amerikaanse maffiakopstukken hier de drugshandel, gokhanden en prostitutie onder elkaar.

9. Plaza de La Revolución

Het Plaza de La Revolucin is één van de grootste stadspleinen ter wereld met een oppervlakte van 72.000 vierkante meter. Het plein is vooral bekend van de toespraken die Fidel Castro hier hield voor miljoenen Cubanen. Het opvallendste gebouw op het plein is het 109 meter hoge José Martí Memorial. José Martí is één van Cuba’s nationale helden. HIj heeft zich als activist ingezet voor de onafhankelijkheid van Cuba tegenover de Spanjaarden. Rondom het plein zijn diverse regeringsgebouwen gevestigd, waaronder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op dit gebouw is een afbeelding van Che Guevara te zien.

Plaza de la revolucion, Havana

10 Chinatown, Havana

Net als veel grote steden in de wereld, heeft ook Havana een Chinese wijk. Deze is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw toen veel Chinese migranten in Cuba als contractwerkers werkten op de suikerplantages. Tegenwoordig is de Chinese populatie in Cuba niet meer zo groot, omdat veel Chinezen nadat Fidel Castro aan de macht kwam hun winkels en restaurants in deze wijk moesten afstaan aan de regering. Zij vluchten voornamelijk naar Florida. Er zijn nog wel wat Chinezen achtergebleven in Cuba waardoor je in de Chinese wijk nog steeds veel terugziet van de Chinese cultuur en Chinese restaurants kunt bezoeken.

Chinatown Havana, Cuba

Bonus! Extra bezienswaardigheid: Hippiewijk in Havana

In Havana, vlakbij China town, vind je ook een hippie wijk. In deze wijk zie je veel alternatieve kunstwerken, die inwoners hebben gemaakt met afval, zoals kapotte fietsen en oude badkuipen. Ook worden er muziek- en theateroptredens gegeven in deze straatjes. Dit is misschien niet de meeste bekende, maar zeker wel één van de leukste bezienswaardigheden in Havana.

Hippiewijk, Havana, Cuba

Dit zijn mijn top 10 (of stiekem eigenlijk 11) bezienswaardigheden in Havana in willekeurige volgorde. Heb je zelf nog bezienswaardigheden in Havana of tips? Laat het me weten door te reageren onder deze post.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie