Vegetarische jambalaya, recept voor wereldgerecht

Vegetarische jambalaya

Jambalaya is echt een comfort food. Een heerlijk smeuig gerecht met paellarijst en verschillende soorten groente. Meestal wordt er ook vlees of vis door gedaan, zoals chorizo, kip en garnalen. Maar ook voor vegetarische jambalaya heb je veel opties, zoals kikkererwten of bloemkool in plaats van kip. Ik koos ervoor om in mijn variant van het wereldgerecht Kip Jambalaya bloemkool te gebruiken. De chorizo verving ik door mijn echte vegetarische ‘chorizo’ van tempeh. In dit recept lees je ook hoe je die maakt. Houd er wel rekening mee dat dit nog minimaal een dag in de koelkast moet staan. Dus maak dit de avond van tevoren al klaar.

Ingrediënten voor jambalaya vegetarisch

Voor 2 tot 3 personen heb je nodig:

Voor de vegetarische chorizo:

  • 125 gram tempeh
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Een halve theelepel uienpoeder
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Een snufje cayennepeper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Voor de marinade van de bloemkool:

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • Een halve theelepel korianderpoeder
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Een snufje cayennepeper
  • Een halve theelepel komijn
  • Een halve theelepel tijm

Voor de saus:

  • 500 ml water
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Een halve theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • Een halve theelepel tijm
  • Een halve theelepel rozemarijn
  • Een halve theelepel komijn
  • Een snufje piment (peper kan ook)

Verder:

  • 200 gram paella rijst
  • 250 gram bloemkool (in roosjes)
  • 250 gram champignons
  • Een halve rode paprika
  • Een halve groene paprika
  • 1 ui

Vegetarische jambalaya – Bereiding

We moeten eerst de vegetarische chorizo maken. Dit doe je liefst al een avond van tevoren, omdat de tempeh minimaal een nacht moet marineren in de koelkast.

Vegetarische chorizo maken

Snijd de tempeh in blokjes of reepjes. Meng de reepjes met de zonnebloemolie en sojasaus. Meng eerst alle kruiden voor de chorizo door elkaar en roer dit vervolgens door de tempeh totdat alle reepjes of blokjes bedekt zijn met kruiden. Zet het afgedekt in de koelkast en laat het dus minimaal een nacht marineren.

Vegetarische jambalaya

Vegetarische jambalaya maken

Als de jambalaya gaat maken, kunnen je het beginnen met het voorkoken van de roosjes bloemkool. Laat ze 5 minuten koken en giet het af.

Snijd ondertussen de champignons in plakjes en de paprika’s in blokjes. En snipper de ui.

Meng de kruiden voor de marinade met 2 eetlepels olie en schep de bloemkoolroosjes erdoor. Laat het 10 minuten staan.

Verhit een wok of hapjespan wat olie en bak hierin de bloemkoolroosjes met de marinade voor 3 minuten. Voeg vervolgens de champignons, ui en paprika toe en bak dit 2 minuten mee.

Meng alle ingrediënten voor de saus, behalve de tomatenpuree en het water, door elkaar.

Voeg 500 ml water en de tomatenpuree aan de groenten in de pan. Goed mengen. Roer vervolgens de mix voor de saus erdoor. Nogmaals goed roeren.

Doe er de paella rijst bij en laat het zachtjes koken met de deksel op de pan totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer af en toe door, maar niet te vaak.

Bak ondertussen in een andere pan de vegetarische chorizo en voeg die vlak voor het einde toe aan de rest van het gerecht.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie