Vegan boterkoek met gember

Recept voor boterkoek - vegan

Boterkoek, sinds mijn kindertijd had ik het eigenlijk al niet meer gegeten en omdat ik niet zo van de hele romige, boterige smaken ben, had ik er eigenlijk nooit eerder aan gedacht om het te maken. Totdat ik op Instagram een vegan boterkoek voorbij zag en dacht: dat kan natuurlijk ook en met vegan boter is het veel minder romig. Dus dan vind ik het misschien wel lekker.

Omdat ik het toch nog wel spannend vond of ik het echt lekker zou vinden, besloot ik eerst een kleine versie te maken. Daarnaast deed ik er gember door als tegenhanger voor de smaak van de vegan boter. En het bleek een succes. Deze vegan boterkoek vonden Jordan en ik allebei heel lekker. De volgende keer ga ik alleen nog proberen er iets minder suiker bij te doen, zodat de gember smaak nog meer eruit springt.

Het recept voor deze gemberkoek is overigens wel gewoon met de hoeveelheden voor één grote boterkoek. En nog een tip: begin op tijd! Want de de koek moet nog een flinke tijd afkoelen voor je hem kan eten.

Recept vegan boterkoek – Ingrediënten

Voor een grote koek, heb je nodig:

  • 375 gram bloem
  • 340 plantaardige margarine (bijvoorbeeld die van Wajang, verkrijgbaar bij Jumbo)
  • 150 gram suiker
  • Zout (een klein beetje)
  • 20 gram geraspte, verse gember
  • Een beetje sojamelk (om de koek mee te bestrijken)

Vegan boterkoek

Vegan boterkoek maken – Bereiding

Haal de benodigde hoeveelheid vegan margarine uit de koelkast. Snijd dit in kleine blokjes en zet apart, zodat de boter op kamertemperatuur is als je m gaat gebruiken.

Weeg ondertussen alle andere ingrediënten af en verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle ingrediënt, behalve de gember en de sojamelk door elkaar. Ik doe dit met de keukenmachine met de menghaak, op stand 1 / 2. Begin niet te hard, want dan gaat het bloem stuiven. Verhoog de snelheid na 3 tot 5 minuten naar stand 4. Nu wordt het geheel tot een mooi deeg gekneed.

Kneed tot slot met de hand nog even de geraspte gember erdoor. Doe dit met koude handen (houd ze eerst even onder de koude kraan), zo voorkom je dat de boter te zacht wordt en het deeg heel plakkerig wordt. Eventueel kun je nog een beetje bloem toevoegen als het deeg echt te plakkerig is.

Vet een ronde bakvorm in of bekleed deze met bakpapier. Verdeel het deeg over de bakvorm en strijk het glad met de bolle kant van een vochtige lepel. Druk het deeg voorzichtig met vochtige handen aan.

Bestrijk de koek tot slot nog met wat sojamelk voor je ‘m in de oven zet.

Bak de boterkoek in 35 minuten gaar en laat de koek goed afkoelen voor je deze aansnijdt. Dit duurt minstens drie uur.

Recept voor boterkoek - vegan

Smullen maar!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie