Japanse bloemkool katsu met curry en rijst

Bloemkool katsu met vegan eivervanger voor paneren

Katsu curry is een Japans gerecht met een gefrituurd iets (meestal een varkenskotelet) met currysaus. Meestal met rijst erbij. Voor een vegan versie van die gerecht gebruikte ik bloemkool om frituren. Dit was echt heel lekker. Ik heb dit recept gebaseerd op een recept uit het kookboek Vegan Japaneasy, maar ik heb een paar dingen net iets anders gedaan.

Ingrediënten voor bloemkool katsu curry

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 1 bloemkool
  • 40 gram bloem
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • Ei-vervanger voor paneren (vergelijkbaar met 2-3 eieren)
  • 100 gram panko (te koop in de supermarkt en de toko)
  • Zonnebloemolie
  • 400 ml water
  • 2 blokjes Japanse curry pasta (te koop bij de toko)
  • Rijst om erbij te serveren

Bloemkool katsu maken – Bereiding

We beginnen met het snijden de bloemkool. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd er plakken van ongeveer een centimeter. Dit lukt meestal alleen bij het stuk waar de steel zit, omdat de bloemkool daar mooi aan elkaar blijft zitten in een plak. Zorg dat je minimaal 2 grote plakken hebt. Wat je nog extra hebt is mooi meegenomen.

Tip! De roosjes die overblijven van de bloemkool. Gebruik ik meestal een of twee dagen later in een andere gerecht. Je kunt ze ook kort koken en invriezen.

Paneren

Zet vervolgens drie diepe borden of bakjes neer die groot genoeg zijn om de bloemkool plakken in te paneren. In de eerste doe je bloem en die meng je met de gemberpoeder en uienpoeder. In de tweede doe je de eivervanger en in de derde de panko.

Nu haal je één voor één de plakken bloemkool door de bloem, ei-vervanger en panko. Zorg steeds dat de bloemkool schijven goed bedekt zijn door elke laag. Als je meer dan 2 grote plakken bloemkool hebt, heb je misschien ook extra bloem, ei-vervanger of panko nodig.

Verwarm nu de oven voor op 100 graden.

Bloemkool katsu met vegan eivervanger voor paneren

Frituren

Ondertussen verwarm je een laag zonnebloemolie van 1 centimeter in een hapjespan. Als de olie heet genoeg is (kun je testen door er een stukje panko in te gooien, als dat omhoog komt bubbelen is het goed). Voeg je een bloemkool schijf toe. Bak deze ongeveer 5 minuten aan elke kant.

Omdat je bloemkool schijven waarschijnlijk niet allemaal tegelijk kunt bakken, laat je de schijven die klaar zijn even uitlekken op keukenpapier. Vervolgens zet je ze in de oven om warm te blijven.

Kook ondertussen de rijst en maak de currysaus.

Voor de currysaus breng je in een steelpan het water aan de kook, voeg de currypasta toe en roer het goed door. Als de saus te dun blijft, kun je nog wat maizena (gemeng met water) toevoegen.

Serveren

Schep de rijst op de borden, schep de currysaus eroverheen en leg er een schijf bloemkool katsu op.

De extra stukken bloemkool die ik heb gefrituurd serveer ik apart op een bord, zodat je altijd meer kunt pakken als je wilt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.