Vegan lasagne met een krokant ‘kaas’korstje

Vegan lasagne met krokante korst

De grootste uitdaging aan vegan of lactosevrije lasagne is een goede vervanging vinden voor het krokante korstje bovenop. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, maar dit weekend had ik eindelijk iets gevonden wat lekker is en heel dicht in de buurt van een kaaskorst komt. Mijn vriend heeft vooral heel erg zitten smullen omdat hij eindelijk weer eens de ‘echte lasagne’ – smaak kon ervaren. Daarom deel ik met veel blijdschap met jullie dit recept voor een vegan lasagne.

Toen ik nog vlees at, blogde ik al over mijn lasagne recept, toen nog met vlees en kaas. Deze lijkt er heel veel op, maar met wat kleine aanpassing. En natuurlijk is de korst dus wel helemaal anders.

Wat heb je nodig voor een vegan lasagne?

Met de volgende ingrediënten maak je een grote schaal (genoeg voor 3-4 personen):

250 gram lasagnevellen (ongeveer 8 vellen)

Voor de rode saus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 tot 6 waspeentjes
  • 8 takjes selderij
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 30 ml droge witte wijn
  • 175 gram half-om-half-gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 700 gram tomatensaus
  • 150 gram gepelde tomaten
  • 1 groentebouillonblokje
  • Peper

Voor de witte saus:

  • 50 gram plantaardige margarine
  • 60 gram bloem
  • 600 ml sojamelk

Voor de korst:

  • 40 gram edelgistvlokken (verkrijgbaar bij de biologische supermarkt of natuurvoedingswinkels)
  • 30 gram paneermeel
  • Paprikapoeder (naar smaak)

Ingrediënten vegan lasagne

Vegan lasagne maken

We beginnen met de rode saus. Snijd de ui en de knoflook fijn en hak de wortels in kleine stukjes.

Haal de selderijblaadjes van de takken en snijd de blaadjes fijn.

Verhit nu in een grote koekenpan de olijfolie en voeg de knoflook, ui, de helft van de waspeen en de helft van de selderij toe. Bak dit ongeveer 10 minuten op laag vuur.

Blus het vervolgens af met de wijn en voeg het gehakt toe.

Daarna doe je de rest van de waspeen, de selderij en de tomatenpuree erbij en laat dit nog 2 minuten meekoken.

Voeg tot slot de tomatensaus, gepelde tomaten en het bouillonblokje (verkruimeld) toe en zet de saus apart.

Vegan bechamelsaus voor lasagne

Nu gaan we de witte saus oftewel de bechamelsaus maken. Smelt in een steelpannetje de boter.

Draai het vuur lager als de boter gesmolten is en voeg de bloem toe. Goed roeren met een garde, totdat er een mooie glimmende roux ontstaat.

Doe er daarna beetje bij beetje de sojamelk bij. Goed blijven roeren ondertussen, zodat de melk en de roux  goed mengt en je geen klontjes krijgt.

Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.

Mengsel voor krokante korst bij Vegan lasagne

Vegan lasagne bouwen

Verhit alvast de oven voor op 180 graden. Zo kan hij meteen de oven in als je de lasagne hebt opgebouwd.

Pak een grote rechthoekige ovenschaal en schep de helft van de rode saus erin. Hierop leg je een laag van vier lasagnevellen.

Schep daar wat witte saus overheen.

Daarna doe je er de rest van de rode saus bovenop met weer een laag van vier lasagne vellen.

Meng het paneermeel, de edelgistvlokken en de paprika door elkaar en meng dit met de rest van de witte saus. Dit wordt je krokante korstje wat je dus als laatste in de schaal schept.

Vegan Lasagne

Bak de lasagne ongeveer 25 minuten in de oven en smullen maar!

Tip! Serveer de lasagne met wat stokbrood of ciabatta om lekker te dippen in de saus.

Deel dit bericht via:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie