Vega(n) ingrediënten – Edelgistvlokken

Edelgistvlokken

Ik begon deze serie onder de titel ‘Vegetarische ingrediënten’, maar het product dat ik vandaag behandel is eigenlijk meer een vegan ingrediënt, omdat het vaak gebruikt wordt om kaas te vervangen in gerechten. Ik heb het over: edelgistvlokken. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar als je lactosevrij of vegan wilt eten en toch van kaas houdt, raad ik het je zeker aan. Ik koop ze zelf het liefst bij de Notenshop. Hun edelgistvlokken vind ik tot nu toe het lekkerst.

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn een beetje geel/wittig van kleur en het ruikt ook een beetje naar kaas. Het ziet er een beetje uit als zaagsel. En als ik je dan ook nog vertel dat edelgist een soort schimmel is, maak ik het er natuurlijk niet beter op haha. Het klinkt misschien niet heel smakelijk, maar dat is het gelukkig wel.

Edelgist is eigenlijk net als het gist dat gebruikt wordt om brood te bakken of bier te brouwen. Het belangrijkste verschil is dat deze gist is gedeactiveerd, omdat de gist wordt verhit na het groeien.

Verder is edelgist heel gezond, omdat het vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur bevat.

Edelgistvlokken

Wat kun je met edelgist?

Edelgist is een heel gemakkelijk ingrediënt, meestal hoef je namelijk niet anders te doen dan het aan het einde over een gerecht te strooien. Bijvoorbeeld over een pasta of risotto voor de kazige smaak.

Verder kun je edelgist gebruiken om een soort kaassausje te maken, maar ook dan strooi je het meestal gewoon op het einde in de pan en roer je het nog even door de saus.

Tips voor koken met edelgistvlokken

De belangrijkste tip die ik je kan geven bij koken met edelgistvlokken is dan ook: strooi het alleen op het einde over je gerecht of meng het op het einde door de saus. Je kunt edelgistvlokken natuurlijk wel verhitten, maar het is niet nodig en dan gaan er onnodig voedingsstoffen verloren.

Kaassaus vegan kapsalon

Recepten met Edelgistvlokken

Zelf gebruik ik edelgist dus op verschillende manieren, door de pasta of in een sausje. Hieronder vind je een paar recepten waar ik edelgistvlokken in heb gebruikt.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.