Lentegroenten, welke zijn er en wat kun je ermee?

Tips voor meer groente eten

Seizoensgroente eten is niet alleen goed voor het milieu en vaak goedkoper, maar het zorgt ook dat je gedurende het jaar steeds verschillende groentes eten. Een beetje variatie is natuurlijk altijd leuk. Daarom vind je hier een overzicht van groentes die in de lente in het seizoen zijn en tips voor lekkere recepten om ermee te maken.

Welke groente zijn in de lente ‘in het seizoen’?

Het aanbod lentegroenten is enorm, dus mijn lijstje is ook zeker niet compleet. Maar ik geef je hier een overzicht van bekende en minder bekende lentegroentes.

 • Andijvie
 • Asperges
 • Bleekselderij
 • Bloemkool
 • Chinese kool
 • Komkommer
 • Koolrabi
 • Lamsoren
 • Lenteui
 • Meiraap
 • Paksoi
 • Peulen/ sperziebonen en snijbonen
 • Postelein
 • Prei
 • Raapstelen
 • Rabarber
 • Radijs
 • Spinazie
 • Spitskool

Lentegroenten – Welke heb ik nog nooit gegeten?

Eerlijk toegegeven, er staan in dit rijtje ook best wat groentesoorten die ik nog nooit gegeten heb, namelijk: lamsoren, meiraap, postelein (weet ik niet zeker) en raapstelen. Dus als iemand nog tips heeft voor lekkere recepten met deze groentes en waar ik ze kan krijgen, zijn die heel erg welkom! 🙂

Verder ben ik niet zo’n fan van asperges. Ik vind ze niet vies, maar ook niet heel lekker en omdat ze best duur zijn, kook ik er dus eigenlijk nooit iets mee.

Rabarber is wel iets wat ik heel lekker vind, vooral rabarber compote, maar ik merk de laatste jaren dat ik er steeds buikpijn van krijg. Dus helaas ik dat nooit meer. 🙁

Recepten met lentegroentes – Wat kun je ermee maken?

Maar goed nu over naar de groentes die ik wel ken en eet. Bij bijna alle groentes geldt dat je ze bijna allemaal wel kunt verwerken in een soepje, salade of roosteren in de oven. Op deze technieken val ik zelf ook vaak terug als ik een nieuwe groente uitprobeer die ik nog niet zo goed ken. Maar natuurlijk deel ik met jullie ook graag een aantal lekkere recepten die je met deze groentes kunt maken.

Andijvie

Eigenlijk heb ik op dit blog nog helemaal geen recepten met andijvie staan. Maar dat wil niet zeggen dat ik het nooit eet. Ik vind het heel lekker door risotto of een stamppot. Voor risotto met andijvie kun je gewoon dit recept volgen en in plaats van champignons er andijvie door doen (rauw of gewokt).

Risotto met andijvie

Bleekselderij

Bleekselderij gebruik ik vooral heel veel in salades. Maar ook in sausjes is deze groente erg lekker, bijvoorbeeld in deze spaghetti bolognese.

Bloemkool

Bloemkool is één van mijn favoriete ingrediënt voor zelfgemaakte vleesvervangers. Bijvoorbeeld voor vegetarische schnitzels of in wokgerechten als vervanger voor kip:

Chinese kool

Chinese kool

De Chinese kool is natuurlijk een ideaal ingrediënt voor allerlei wokgerechten, zoals deze Chinese Tjap Tjoi. Verder gebruik ik het graag in noedelsoep.

Kokommer

Komkommer gebruik ik ook vooral in salades. Of in een heerlijke bowl met rijst en tofu, ideaal voor als het warmer weer is.

Koolrabi

Koolrabi heb ik tot nu toe nog niet heel vaak gegeten. Ik heb er daarom geen recept mee op dit blog staan, maar je kunt er heerlijke groentefrietjes mee maken in de Airfryer. Ook uit de oven of in een stoofpotje met verschillende andere groentes en kruiden, is het een erg geschikt ingrediënt.

Lente ui

Deze groente gebruik echt heel veel. In noedelsoepen, wokgerechten en salades. Maar bijvoorbeeld ook voor deze lente ui pannenkoekjes.
Of Kung Pao Mushrooms.

Ramen

Paksoi

Deze groente valt voor mij eigenlijk een beetje in dezelfde categorie als de Chinese kool. Ik gebruik het in allerlei soort wokgerechten en het is mijn favoriete ingrediënt in Japanse ramen.

Peulen, sperziebonen en snijbonen

Jordan is niet zo’n fan van bonen. Dus ik maak ze altijd met een sausje erbij of erdoor, dan vindt hij ze namelijk wel lekker. Zoals in de vegetarische bobotie of met deze zelfgemaakte kerriesaus.

Bloemkool kerrie met sperziebonen

Prei

Prei is een groente die ik ook in allerlei wokgerechten gebruik. En het is mijn favoriete ingrediënt voor door de bami.

Radijs

Radijs is ook zo’n ingrediënt dat ik vooral in salades gebruik. Maar ik heb er ook nog wat creatievere recepten mee.

Zomerse ramen

Spinazie

We eten best vaak spinazie. Gewokt, a la crème, op de pizza of gewoon in een salade. Maar ook in een curry of pasta is het erg lekker.

Spitskool

Tot slot de spitskool. Ook dat is zo’n groente die ik eigenlijk voor van alles en nog wat gebruik. Vooral in wokgerechten en noedelsoepen. Ik zie dat ik er geen heel concreet recept mee op dit blog heb staan, maar ja eigenlijk bij alles waar je paksoi of Chinese kool gebruikt, kun je ook spitskool gebruiken.

Spitskool met ananas

Hopelijk heb je met dit artikel nieuwe kookinspiratie op gedaan voor deze lente en heb je zelf een lekker recept met lentegroenten? Deel het vooral onder dit artikel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.