Lactosevrije puddingbroodjes met custard – Vegan update: 16 april 2023

Vegan puddingbroodje op beschuitbol

Puddingbroodjes, ik koop ze eigenlijk nooit en dus at ik ze ook vrijwel nooit. Totdat ik ontdekte dat je ze ook heel gemakkelijk zelf kunt maken met custard in plaats van banketbakkersroom. Ik vind dat wel lekker, omdat ze dan wat minder romig zijn. Dit recept is ook lactosevrij, omdat ik altijd sojamelk gebruik in plaats van gewone melk.

Let op! Als je witte broodjes koopt in de supermarkt, zit daar bijna altijd melk in. Dus eigenlijk was het originele recept hier niet helemaal veganproof. Maar goed nieuws! Ik heb een goed alternatief gevonden: beschuitbollen! Die zijn volledig vegan, zodat je nu echt kunt genieten van volledig vegan puddingbroodjes.

Recept voor vegan puddingbroodjes met custard

Ingrediënten voor 4 puddingbroodjes:

40 gram custardpoeder (ik gebruik altijd die van Dr Oetker)
40 gram suiker
Een vanillepeul of een scheutje vanille aroma
400 ml sojamelk
4 beschuitbollen of witte puntjes (als je van die laatste een vegan variant kunt vinden)

Puddingbroodjes met custard

Puddingbroodjes met custard maken – Bereiding

Tip vooraf: Zorg dat je de pudding ruim van te voren maakt, want die moet nog 3 uur afkoelen in de koelkast.

Custardpudding maken

Als eerste gaan we dus de custardpudding maken. Je hebt hiervoor een kom en een steelpan nodig. In de kom doe je het custardpoeder, de helft van de suiker, 5 eetlepels sojamelk en het merg van de vanillepeul of een scheutje vanille aroma. Meng dit goed door elkaar met een garde, zodat je een geel papje zonder klontjes krijgt.

In de steelpan verhit je vervolgens (de rest van) de sojamelk met de resterende suiker. Goede roeren, zodat de suiker oplost.

Wanneer de melk warm genoeg is en de suiker helemaal is opgelost, giet je de helft van de melk in de kom met het custard mengsel. Klop dit goed door en giet het daarna al kloppend bij de rest van de melk in de pan. Verwarm het geheel op middelhoog vuur. Blijf ondertussen vaak roeren met de garde.

Zodra je merkt dat de pudding begint in te dikken (dit merk je doordat je iets meer weerstand voelt bij het roeren), zet je het vuur steeds een beetje lager. Let op! Het gaat nu heel snel.

Schenk de dik geworden custard in een kom en dek deze af met folie. Zo voorkom je dat er een vel op komt tijdens het verder afkoelen in de koelkast. De pudding moet ongeveer 3 uur afkoelen.

Vegan puddingbroodje op beschuitbol

Puddingbroodjes vullen

Als de pudding voldoende is afgekoeld, kun je de puddingbroodjes gaan maken. Roer de pudding nog even los met een garde en schep de pudding in een spuitzak. Gebruik een kartelmondje op de spuitzak voor een mooi effect en spuit voorzichtig de pudding in de broodjes.

Als je witte puntjes gebruikt, kunt je ze natuurlijk gewoon in de lengte opensnijden en een streep van de custardpudding erin spuiten.

Gebruik je beschuitbollen? Dan snijd je deze open tot ongeveer halverwege. Een beetje net zoals je pitabroodjes opensnijdt als je ze wilt vullen met vegan shoarma. Houd de beschuitbol open en spuit de custardpudding erin

Bestrooi de broodjes met poedersuiker en serveer ze direct.

Vega(n) puddingbroodjes

Smullen maar!

2 Antwoorden op “Lactosevrije puddingbroodjes met custard – Vegan update: 16 april 2023”

  1. Lekker! ga ik voor mijn dochter maken. Nog een tip! Witte bolletjes/ puntjes zijn vaak niet lactosevrij daar even op letten.

    1. Hi Barbara,

      Leuk om te horen! Hopelijk vind je dochter de broodjes lekker. Zachte broodjes zijn inderdaad lastig om lactosevrij te vinden, zeker bij de supermarkten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.