Vegetarische bloemkool schnitzel

Bloemkool schnitzel met friet

Om na de wintersportvakantie toch nog een beetje in de Oostenrijkse stemming te blijven, maakte ik afgelopen weekend schnitzels. Natuurlijk wel een vegetarische schnitzel. Deze schnitzel is namelijk gemaakt van plakken bloemkool. Ik maakte deze bloemkool schnitzels vorig jaar al een keertje maar toen was ik nog niet helemaal overtuigd. Deze keer had ik bedacht om de plakken bloemkool van te voren te marineren met wat kruiden en dat bleek echt een succes. Deze bloemkool schnitzels waren echt heerlijk. Daarom deel ik hier graag het recept met jullie.

Ingrediënten voor bloemkool schnitzel

Allereerst heb je natuurlijk nodig bloemkool. Maar hoeveel? Ik kan uit een grote bloemkool drie schnitzels halen. Alleen de plakken die je van het middelste stuk van de bloemkool (bij de steel) snijdt blijven mooi heel. De rest worden kleinere stukjes. Daar kun je natuurlijk ook bloemkool nuggets van maken of ze gebruiken voor een andere gerecht.

Voor 2 personen ga ik dus uit van de volgende ingrediënten:

1 grote bloemkool

3 eetlepels zonnebloemolie

4 theelepels paprika poeder

2 theelepels uienpoeder

2 theelepels knoflookpoeder

1 theelepel nootmuskaat

Een halve theelepel foelie (als je dit niet hebt, kun je ook iets meer nootmuskaat gebruiken)

Een snufje cayennepeper

3 tot 5 eetlepels bloem

2 middelgrote eieren

5 tot 8 eetlepels paneermeel

Flink wat arachideolie of zonnebloemolie om de bloemkool schnitzels in te bakken.

Bloemkool schnitzel

Vegetarische schnitzel van bloemkool maken

Begin ook bij dit gerecht op tijd, want de bloemkool plakken moeten nog een tijdje in de marinade staan voor je ze gebruikt.

Maar we beginnen natuurlijk eerst met het snijden van de bloemkool. Snijd het onderste stuk van de steel weg (je moet de kool met de onderkant naar beneden op een snijplank kunnen leggen straks) en verwijder de bladeren van de bloemkool.

Bloemkool schnitzels snijden en koken

Snijd plakken van ongeveer 2-3 centimeter dik van de bloemkool. Niet alle plakken zullen heel blijven, maar dat geeft ook niet. Je kunt ze altijd nog gebruiken om minischnitzels of nuggets van te maken. Maar de twee plakken van het stuk bij de steel, zou moeten lukken.

Kook de stukken bloemkool voorzichtig drie minuutje en laat de plakken afkoelen.

Kruiden voor marinade bloemkool schnitzel

Bloemkool schnitzels marineren

Als de plakken bloemkool voldoende zijn afgekoeld ga je ze marineren. Meng voor de marinade 3 eetlepels zonnebloemolie met het paprika poeder, uienpoeder, knoflookpoeder, de nootmuskaat, foelie en cayenne peper.  Bestrijk de bloemkool hiermee aan beide kanten en laat dit minimaal een half uur intrekken.

Bloemkool schnitzel marineren

Bloemkool schnitzels paneren

Heeft de bloemkool lang genoeg in de marinade gestaan? Dan kunnen we de schnitzels gaan paneren. Doe hiervoor de bloem, geklopte eieren en het paneermeel in drie aparte, diepe borden. Nu haal je de bloemkool schnitzels eerst door de bloem, daarna door het ei en daarna door het paneermeel. Vooral bij de laatste stap even zorgen dat de hele schnitzel goed bedekt is. Leg de gepaneerde schnitzels zo lang op een bord.

Vegetarische bloemkool schnitzels bakken

Verhit in de hoge koekenpan of hapjes een flinke laag olie (zeker een laag van een centimeter of 5). Als de olie goed heet is, leg je voorzichtig de eerste schnitzel erin. Bak de schnitzels drie minuten aan beide kanten. Bak nooit teveel stukken tegelijk. Als ik de schnitzels in meerdere batches moet bakken, houd ik de al gebakken schnitzels warm in oven die ik heb voorverwarmd op 60 graden.

Eet smakelijk!

Bloemkool schnitzel met friet

Ik heb de schnitzels geserveerd met crunchy frieten van Aviko voor uit de Airfryer.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.