Vegan bibimbap recept met zelfgemaakte chilipasta

Vegan bibimbap

Kleurrijke gerechten in kommetjes, ik word er blij van. Zo ook van deze vegan bibimbap, allemaal verschillende kleurtjes in een kom met rijst. Dit Koreaanse gerecht, hoort eigenlijk in een stenen kom geserveerd te worden, maar ik koos voor mij houten kommetjes van IKEA.

Eerlijk toegegeven, ik heb me ook niet helemaal aan het recept voor een traditionele bibimbap gehouden, maar deze variant is zeker zo lekker. Ik koos voor verschillende groentes, zoals spinazie, shiitakes, wortel, radijs en edamame. Verder heb ik er tofu in chili saus bij gebakken. En eigenlijk hoort bij dit gerecht de Koreaanse chilipasta, gochujang. Helaas is die bij ons in de supermarkt niet te krijgen, dus maakte ik een eigen chilipasta.

Vegan bibimbap Keukenneusje stijl – Ingrediënten

Wat heb je nodig voor deze vegan bibimbap? Voor 2 kommetjes heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:

  • 100 gram shiitakes
  • 200 gram spinazie
  • 3 flinke wortels
  • Een half bosje radijsjes
  • 175 gram edamame
  • 250 gram tofu
  • 200 gram rijst

Voor de chilipasta:

  • 2 chili peppers
  • 2 theelepels rode miso
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 2 a 3 theelepels suiker
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 100 ml water

Vegan bibimbap recept – bereiding

Het beste kun je eerst de chilipasta maken. Snijd hiervoor de chilipepers in stukken en meng dit samen met de miso, sojasaus en rijstazijn in een keukenmachine tot een fijne pasta. Roer daarna de suiker en siroop erdoor.

Dep vervolgens de tofu droog met wat keukenpapier en snijd deze in blokjes. Doe vervolgens het water bij de chilipasta en roer dit goed door. Doe er nu de tofublokjes in en laat ongeveer 10 minuutjes marineren.

Kook de rijst, zoals aangegeven op de verpakking en snijd ondertussen de shiitakes en radijsjes in plakjes en de wortels in reepjes.

Verhit een beetje in een koekenpan en doe de tofu met de saus erin. Bak dit ongeveer 10-15 minuten.

Ondertussen bak je in een andere koekenpan de shiitakes.

Gebruik een grotere koekenpan of hapjespan om de spinazie in te laten slinken.

En dan heb je nog een vierde koekenpan nodig om de edamame, wortel en radijsjes in te bakken.

Vegan bibimbap

Vegan bibimbap maken

Alles klaar is, kun je de kommetjes gaan vullen met de vegan bibimbap. Schep eerst de rijst in de kommen. Vervolgens schep je om de beurt de spinazie, shiitakes, het wortel-radijs-bonen-mengsel en de tofu met de saus erbij. Doordat je het allemaal los van elkaar opschept, krijg je een mooi kleurrijk plaatje.

Eet smakelijk!

Geef een reactie