Taiwanese lente ui pannenkoekjes

Lente ui pannenkoekjes

Scallion pancakes oftewel lente ui pannenkoekjes kom je heel vaak tegen op nightmarkets in Taiwan. Het is een hartig en goed vullend hapje. Omdat je de pannenkoekjes niet maakt met beslag, zoals de Nederlandse pannenkoeken, maar van een echt deeg, zit je na twee scallion pancakes toch echt wel goed voel. Ik vind ze zelf heel erg lekker en besloot dus zelf scallion pancakes te gaan maken. Het was wel iets meer werk dan gedacht, maar ‘man, wat waren deze pannenkoekjes lekker’. Ik ga ze dus misschien toch nog wel vaker maken.

Zelf lente ui pannenkoeken maken – Ingrediënten

Voor 6 pannenkoeken heb je nodig:

  • 500 gram bloem
  • 400 ml kokend water
  • 1 theelepel zout
  • 9-10 lente uien
  • Zeezout
  • Sesamolie
  • Plantaardige olie om in te bakken

Voor de dipsaus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • Een stukje geraspte gember
Lente ui pannenkoek

Recept voor lente ui pannenkoekjes – Bereiding

Doe de bloem en het zout in een kom en roer het door elkaar. Giet vervolgens beetje bij beetje het water erbij. Roer hierbij het deeg goed door met een spatel tot al het vocht is opgenomen.

Daarna bestrooi je je werkblad met bloem. Kneed hierop het deeg nog 5 tot 8 minuten door tot het lekker glad en soepel is. Zorg wel dat je handig een beetje nat zijn, zodat het deeg niet teveel aan je vingers plakt.

Vorm een bal van het deeg en laat het met een vochtige doek erover een half uur rusten.

Ondertussen kun je alvast de lente uitjes in ringetjes snijden en de ingrediënten voor de dipsaus door elkaar mengen.

Na een half uur verdeel je het deeg in zes delen. Neem een deel en druk het (op een bebloemd werkblad) eerst met je hand plat. Vervolgens pak je een deegroller met wat bloem erop en rol je het deeg uit tot een lap die breed genoeg is om drie handen naast elkaar op te leggen.

Smeer de lap deeg in met een beetje sesamolie en strooi wat zeezout en een zesde deel van de lente uitjes erover. Rol de lap voorzichtig op tot een dunne stevige rol en maak er vervolgens een rolletjes van zoals een kaneelbroodje (zie foto). Het uiteinde kun je onder het rolletje weg stoppen.

Scallion pancakes

Herhaal dit voor elk van de zes delen en laat de rolletjes vervolgens nog 10 minuten rusten.

Lente ui pannenkoeken bakken

Verhit een koekenpan met wat olie en rol ondertussen de eerste rol uit tot een schijf van twee handen breed (voorzichtig rollen, zodat de stukjes lente ui er niet uit vallen).

Lente ui pannenkoeken maken

Bak iedere pannenkoek twee tot drie minuten aan elke kant. Voeg tussendoor opnieuw olie toe aan de pan. Ik doe dit met een kwastje en smeer ook steeds de kant die naar boven ligt in de pan even ligt in met olie.

Terwijl je één pannenkoek bakt, kun je alvast de volgende uitrollen.

Om de gebakken lente ui pannenkoekjes warm te houden doe ik ze op een bord in de oven op zestig graden.

Serveer de pannenkoekjes met de dipsaus.

Lente ui pannenkoekjes

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.