Zelf groentefrietjes maken met de Airfryer

Groentefrietjes uit de Airfryer

Eerder deel ik met jullie een recept voor heerlijk, knapperige aardappel frietjes uit de Airfryer. Maar ik maak ook regelmatig frietjes van verschillende soorten groentes, meestal van zoete aardappel, maar soms ook van knolselderij, wortel en pastinaak of zelf koolrabi. Daarom lees je vandaag in dit artikel hoe je gemakkelijk, lekkere groentefrietjes maakt uit de Airfryer.

Naast de frietjes van groente sowieso al gezonder zijn, gebruik ik hierbij ook geen olie. Dat maakt ze extra gezond. En je hoeft ze ook niet voor te bakken, zoals bij aardappel frietjes, dus je bent ook nog eens sneller klaar.

Groentefrietjes uit de Airfryer, schillen of niet?

Bij zoete aardappelen (zowel de oranje als de paarse (ube)), laat ik de schil erom. Maar bij groenten als knolselderij en koolraap kan dat natuurlijk niet. Die schil ik dus wel. Bij wortelen en pastinaak raps ik alleen de buitenste laag eraf met een dunschiller.

Groentefrietjes uit de Airfryer

Baktijden voor groentefrietjes in de Airfryer

Omdat ik ook vaak een mix maak van verschillende soorten groentefrietjes, gebruik ik eigenlijk voor alles dezelfde baktijden.

Namelijk 15 tot 20 minuten op 180 graden.

Hierbij schud ik wel om de 5 minuten de frietjes en houd ik goed in de gaten of het niet te hard gaat, anders kun je altijd nog besluiten om de temperatuur lager te zetten of gewoon eerder te stoppen met bakken. Maar meestal geeft deze temperatuur en baktijd een goed resultaat.

Variaties met groentefriet uit de Airfryer

De groentefrietjes kun je eigenlijk bij van alles als bijgerecht serveren. Meestal kies ik voor burgers erbij. Maar zoete aardappel frietjes, gebruik ik soms ook als basis voor Mexicaanse loaded fries.

En natuurlijk kun je eindeloos variëren met sausje die je erbij geeft. Eén van mijn favorieten is gewoon mayonaise gemengd met verse, gesneden basilicum en een teentje knoflook.

Tip! Wil je een bijzondere twist aan je frietjes geven? Dan kun je ze voor het bakken mengen met een klein beetje olie en kruiden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.