Herfstgroenten, welke zijn er en wat kun je ermee? – Update oktober 2023

Herfstgroenten 2021

Het is weer herfst en rond die tijd krijg ik altijd extra veel zin om te koken en te bakken. Heerlijke gerechten met appels en peren en natuurlijk ook veel herfstgroenten, zoals diverse koolsoorten, pompoen en pastinaak..

Wil je de komende maanden ook lekker aan de slag met herfstgroenten en misschien nog wat nieuwe groentes uitproberen (ik heb sommigen zelf ook nog nooit gegeten)? Lees hier mijn tips voor heerlijke gerechten met herfstgroenten.

Tip! Ben je op zoek naar lekkere bakrecepten voor de herfst? Bekijk dan eens deze pagina voor inspiratie: Keukenneusje Bakt.

Overzicht herfstgroenten

Er zijn in de herfst volop verschillende groentes te krijgen en sommigen zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar, zoals broccoli, boontjes, verschillende soorten sla en tomaten. In de lijst beperk met tot echt typische herfstgroenten, die je dus vooral in dit zijn veel of goedkoper kunt krijgen. Typische herfstgroenten zijn:

 • Aardpeer
 • Andijvie
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Knolselderij
 • Koolraap
 • Pastinaak
 • Pompoen
 • Postelein
 • Raapjes
 • Raapstelen
 • Rabarber
 • Rammenas
 • Rode biet
 • Rode kool
 • Savooie kool/groene kool
 • Schorseneren
 • Spitskool
 • Spruitjes
 • Venkelknol
 • Winterpeen
 • Witlof
 • Witte kool
 • Zoete aardappel

Recepten met herfstgroenten, wat kun je ermee maken?

Hieronder lees je per soort groente hoe ik ze het liefst eet en als ik er een recept voor heb op deze website vind je direct de link naar het recept.

Aardpeer

Ik heb één keer aardpeer gegeten en daar zo erg buikpijn van gekregen, dat ik denk dat ik er niet tegen kan. Ik heb daarom ook geen tips voor gerechten met aardpeer.

Andijvie

Stamppot met andijvie, na zuurkoolstamp is dat toch wel mijn favoriete stamppot. Dit is bijvoorbeeld erg smakelijk met vegan stooflapjes van Jumbo en wat atjar erbij. Verder vind ik andijvie ook erg lekker in risotto.

Andijviestamp met vegan stooflapjes

Bloemkool

Bloemkool is echt een heel veelzijdige groente. Ik gebruik het graag als kipvervanger in wokgerechten en curry’s. Verder kun je er heerlijk vegetarische schnitzels mee maken. Of het gewoon geroosterd in plakken in de oven eten. Ik vind het allemaal lekker.

Boerenkool

Hier ben ik nooit zo heel erg fan van geweest, maar de afgelopen jaren heb ik boerenkool meer leren waarderen. Ik eet het wel het liefst gemengd met veel andere ingrediënten, bijvoorbeeld in salades of currygerecht.

Boerenkoolsalade met kikkererwten

Knolselderij

In plakjes en dan gegrild of uit de oven met een sausje. Of wat ook heel lekker is: knolselderijsoep. Dat heeft een beetje de structuur van champignonsoep. Daarnaast kun je er ook heel lekkere ragout mee maken.

Vegan pasteitjes met knolsderijragout

Koolraap

De groente heb ik nog niet zo heel vaak gebruikt. Maar je kunt er in elk geval lekkere frietjes van maken uit de Airfryer.

Pastinaak

Ook pastinaak vind ik erg geschikt voor frietjes uit de Airfryer. Maar ook in blokjes en dan (samen met andere groenten) geroosterd in de oven vind ik het erg lekker. Je kunt er ook deze geroosterde pastinaaksoep mee maken.

Pastinaaksoep met groenteballetjes

Pompoen

Wie herfstgroente zegt, zegt natuurlijk meteen pompoen. Heerlijk in een soepje of in de oven met verschillende andere groentes. Je kunt er ook lekker mee bakken, zoals deze pompoenkoekjes. Eén van mijn favoriete gerechten met pompoen is deze herfstige salade met geroosterde pompoen en couscous.

Geroosterde pompoen met couscous

Postelein

Postelein is niet echt mijn favoriet. Ik vind het persoonlijk wat te zurig smaken. Ik heb het ook pas één keer gegeten, door een pasta.

Raapjes

Raapjes heb ik helaas nog nooit gegeten, dus ik heb er ook geen tips voor. Zodra ik die wel heb, deel ik ze hier zeker.

Raapstelen

Als je raapstelen bekijkt, lijkt het een beetje op postelein, maar raapstelen vind ik dan wel weer heel lekker. Vooral door een pasta met romig sausje, bijvoorbeeld met sojaroom of haver crème.

Pasta met raapstelen

Rabarber

Rabarber at ik tot een paar jaar geleden echt heel graag als compote. Maar helaas merkte ik dat ik ook daar steeds vaker buikpijn van kreeg. Dus tegenwoordig eet ik geen rabarber meer. Erg jammer, want ik keek er wel altijd naar uit als rabarber weer in het seizoen was.

Rammenas

Ook die heb ik helaas nog nooit gegeten.

Rode biet

Jordan is niet zo’n fan van rode bieten, dus we eten het bijna nooit. Ik vind bietjes wel lekker. Vooral gekookte bietjes, gebakken met ui erdoor.

Bietjes met vegetarische spekjes

Rode kool

Rode kool was als kind mijn lievelingsgroente en ja, dan at ik natuurlijk altijd die uit een potje of de vriezer, met appeltjes erdoor. Ik heb het ook wel eens zelf gemaakt van een verse rode kool. Dat is natuurlijk het allerlekkerste. Overigens heeft van de kant-en-klare-rode kool die uit de vriezer mijn voorkeur. Uit een potje zit er altijd een raar bijsmaakje aan.

Vegan hachee met rode kool

Savooiekool / groene kool

Deze koolsoort vind ik heel lekker in curry’s en wokgerechten.

Schorseneren

Volgens mij heb ik die als kind wel eens gegeten, maar zelf heb ik nog nooit schorseneren klaargemaakt. Dus ik heb ook hier helaas geen tips voor.

Spitskool

Spitskool is ook echt een allemansvriend voor wokgerechten. Je kunt het eigenlijk met alles combineren. Bijvoorbeeld ook met rode kool in deze salade.

Spitskool met ananas

Spruitjes

Tot ik samen was met Jordan at ik eigenlijk nooit spruitjes. Ik vond ze gewoon niet zo lekker. Inmiddels heb ik ze weer wat meer leren waarderen. Vooral omdat Jordan spruitjes wel erg lekker vindt. Ik eet ze het liefst met een kerriesaus of een champignonsausje.

Spruitjes met kaesschnitzel

Venkelknol

Venkel is een groente die ik heel vaak gebruik. Meestal in soep, maar ook in pasta’s of verwerkt in een zelfgemaakte vegetarische burger vind ik venkel erg lekker.

Gnocchi met spinazie en venkel

Winterpeen

Net als pompoen is winterpeen een echte groente die hoort bij winterse gerechten. Natuurlijk kun je er een lekkere wortelsoep met gember van maken. Ook als groentefrietjes zijn wortelen erg lekker. Verder gebruik ik ze vaak in vegetarische burgers, curry’s en wokgerechten.

Vegan Afghaanse pilav

Witlof

Witlof gebruik ik vooral om soep van te maken of in salades. Daarnaast is het heel lekker in een ovenschotel.

Witlof ovenschotel

Witte kool

Witte kool is erg lekker om te roosteren in de oven of op de BBQ. Verder kun je het eigenlijk, net als spitskool, gemakkelijk in heel veel wokgerechten verwerken. En bijvoorbeeld in een koolsalade, samen met rode kool.

Koolsalade

Zoete aardappel

Zoete aardappels zijn natuurlijk, net als gewone aardappelen erg geschikt om frietjes of puree mee te maken. Ook vind ik het erg lekker in een soep of curry. Of maak er eens deze heerlijke vegan carpaccio mee.

Zoete aardappel carpaccio

Hopelijk heb je met dit artikel nieuwe kookinspiratie op gedaan voor deze herfst en heb je zelf een lekker recept met herfstgroenten? Deel het vooral onder dit artikel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.