Vegan pistachekoekjes met amaretto

Pistachekoekjes

Zoals jullie misschien wel gezien hebben op dit blog, heb ik de afgelopen maanden verschillende soorten koekjes gemaakt. De recepten vind je hier. Vorige week was ik ook weer lekker aan het bakken en maakte ik pistachekoekjes met amaretto. Een mooie Italiaanse smaakcombinatie.

Tip! Maak je liever koekjes zonder alcohol? Dan kun je ook een paar druppels amandelextract toevoegen aan het beslag.

Ingrediënten vegan pistachekoekjes

Voor ongeveer 30 koekjes heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 100 gram pistachemeel of fijn gemalen pistachenoten
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram plantaardige margarine
  • 80 gram geroosterde pistachenoten voor de garnering
  • 3 theelepels amaretto of amandelextract
  • 50 ml ongezoete amandelmelk
Pistachekoekjes

Vegan pistachekoekjes met amaretto maken – Bereiding

We beginnen met mengen van de witte basterdsuiker en plantaardige margarine. Hiervoor snijd je de margarine in klein blokjes en meng je dit kort met de keukenmachine tot een glad mengsel. Niet te lang mengen, want het mag niet te luchtig worden. Meng er tenslotte nog de amandelmelk en de amaretto doorheen.

Als alles goed is opgenomen in het mengsel, meng je in een andere kom de bloem, pistachemeel, bakpoeder en zout en voeg dit toe aan het suiker-margarine mengsel. Dit meng je met de keukenmachine tot een deeg voor de koekjes.

Tip! Blijft je deeg te droog, dan kun je nog een beetje amandelmelk toevoegen. Is je deeg wat te nat/plakkerig, dan kun je nog een beetje bloem toevoegen.

Verwarm alvast de oven voor op 170 graden

Hak daarnaast de pistachenoten in grove stukken. Dit kun je met een hakmolen doen of door de nootjes tussen een theedoek te leggen en er met een keukenroller op te slaan.

Nu rol je het deeg uit op een bebloemd werkblad. Rol het deeg hiervoor tot een plak van ongeveer een centimeter dik.

Steek er met een koekjesvorm de koekjes uit. Leg de koekjes met voldoende afstand ertussen op een bakplaat met bakpapier. Druk ter garnering nog wat de fijn gehakte pistachenoten in de koekjes.

Het deeg dat je overhoudt, rol je steeds opnieuw uit, tot je het helemaal hebt opgemaakt aan de koekjes die je eruit hebt gestoken.

Bak de koekjes in 10 minuten af.

Let op! Op de foto’s zie je dat een deel van de koekjes een wat donkerdere kleur heeft. Dit komt omdat ik de baktijd bij de eerste set koekjes had ingesteld op 15 minuten. Ik vind dat 10 minuten een beter en mooier resultaat geeft.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.