Recept voor knolselderijsoep

Knolselderijsoep

‘Dit lijkt op champignonsoep’, was Jordan zijn eerste reactie toen ik deze knolselderijsoep voor het eerst maakte. Het smaakt natuurlijk niet naar champignons, maar de structuur van de soep is bijna hetzelfde. Daarnaast heeft knolselderij van zichzelf al heel veel smaak, waardoor je weinig extra’s hoeft toe te voegen voor een lekker soepje.

Ingrediënten knolselderijsoep

Voor 3-4 porties heb je nodig:

  • 1 knolselderij
  • 750 ml tot 1 liter water (afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben en hoe groot de knolselderij is)
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 groentebouillonblokje (kan ook zonder, omdat knolselderij al veel smaak heeft)
Ingrediënten knolselderijsoep

Ik houd er wel van als deze soep wat dikker is, dus ik voeg vooral niet teveel water toe. Hierbij kijk ik vooral naar hoe groot de knolselderij is. Als ik een vrij grote knol heb, kan er gerust 1 liter water bij. Maar als de knol wat kleiner is, of als ik veel heb moeten wegsnijden, omdat het stuk met de wortels heel groot was, dan doe ik er maar 750 ml water bij. Ik raad je om eerder iets te weinig dan teveel water erbij te doen. Als je de soep aan het einde wat te dik vindt, kun je altijd nog water toevoegen, de soep goed doorroeren en alles opnieuw even laten opwarmen.

Knolselderijsoep maken – Bereiding

Schil als eerste de knolselderij. Ik doe dit altijd door eerst het stuk waar de wortels zitten eraf te snijden. Je kunt de knol dan op die platte kant zetten en met een keukenmes rondom de schil eraf snijden. De knol die overblijft, snijd ik eerst in plakken en dan in blokjes.

Snijd daarna de ui in grove stukken en pers de knoflook.

Verhit in een soeppan een klein beejte olie. Fruit hierin de ui en knoflook aan. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten.

Voeg vervolgens de stukken knolselderij en de rozemarijn en tijm  toe. Roer alles goed door en het laat het ongeveer 5 minuten meebakken. 

Daarna voeg je het water (en eventueel het bouillonblokje) toe. Breng dit alles aan de kook en laat het 20 minuten koken.

Als de soep klaar is, je kunt eventueel met een vork in de knolselderij prikken om te checken of die gaar is, haal je de soep van het vuur. Pureer de soep met een staafmixer.

Knolselderijsoep

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.