Geroosterde bloemkoolsteak recept

Bloemkoolsteaks met salade

Bloemkool is als vleesvervanger wat mij betreft een ideaal ingrediënt. Natuurlijk is het qua voedingswaarden niet te vergelijken met vlees maar qua structuur en bite kun je in veel verschillende soorten gerechten bloemkool gebruiken om het vlees te vervangen. Zo vervang ik in wokgerecht kipstukjes regelmatig door bloemkoolroosjes, maar je kunt met bloemkool lekkere vegan schnitzels maken of deze bloemkoolsteaks. Je kunt deze ‘vegan steaks’ bereiden op de barbecue of in de oven. In dit recept ga ik uit van een bereiding in de oven, omdat ik die manier het vaakst toe pas.

Verder is dit recept heel gemakkelijk te maken. Deze meest tijd zit in wachten tot de bloemkoolsteaks gaar zijn :-).

Ingrediënten voor geroosterde bloemkoolsteaks

Met 1 grote bloemkool kun je meestal 3 of 4 steaks maken. Daarnaast roosterde ik meestal nog wat van de roosjes mee die over blijven. Als je daarna nog heel veel bloemkool overhoudt, kun je er bijvoorbeeld deze bloemkoolsoep mee maken.

Naast de bloemkool heb je nodig:

  • Twee theelepels Al Andalus kruiden
  • Anderhalve eetlepel zonnebloemolie
Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkoolsteaks maken

Om de steaks te snijden van de bloemkool ga je als volgt te werk: snijd de steel van de bloemkool zover weg dat je bloemkool met de onderkant naar beneden op de snijplank kunt leggen en verwijder de bladeren. Snijd plakken van ongeveer 2-3 centimeter dik van de bloemkool. Niet alle plakken zullen heel blijven, maar dat geeft niet. Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je de roosjes die uit elkaar vallen ook gewoon gebruiken.

Verwarm de oven voor op 185 graden

Meng de kruiden en de olie door elkaar en bestrijk de plakken bloemkool aan beide zijdes met de marinade. Overige roosjes die je nog wilt mee bakken kun je ook bestrijken of mengen in een komen met de marinade.

Leg de bloemkoolsteaks (en roosjes) op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar.

Serveer de bloemkoolsteaks met salade of frietjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.