Wintergroenten – Welke groentes zijn in de winter in het seizoen?

Boerenkoolsalade met kikkererwten

Bij wintergroente denk je natuurlijk meteen aan kolen. En dat klopt ook wel in de maanden december, januari en februari is er volop boerenkool, rode kool, witte kool en zuurkool te krijgen. Maar er zijn ook veel knol- en wortelgewassen in het seizoen. En met al die verschillende seizoengroentes in de winter kun je erg lekkere gerechten maken. In dit artikel geef je een overzicht van de bekendste typische winterse groentes en ideeën voor recepten en bereidingen.

Overzicht van wintergroentes

In de winterse maanden, december, januari en februari, zijn onder meer de volgende groentes in het seizoen:

  • Aardpeer
  • Boerenkool
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Rode kool
  • Rode bieten
  • Spruitjes
  • Winterpeen

Wintergroentes waar ik (nog) niet mee kook

De meeste van deze groentes komen regelmatig bij mij in de keuken voorbij. Alleen de aardpeer zul je zul je niet tegenkomen bij mij. Ik heb die ooit één keer gegeten en daar zo’n buikpijn van gekregen dat ik dat niet meer aandurf.

Verder heb ik eigenlijk nog nooit wat met koolraap gemaakt. Dus als jullie hier nog goede recepten voor hebben dan sta ik daar zeker voor open.

Wintergroente boerenkool

Na de spruitjes komt de boerenkool als wintergroente het vaakst terug bij mij op het menu. Vroeger was ik er nooit zo’n fan van, maar ik heb het leren waarderen. Behalve een klassieke boerenkoolstamppot kun je met boerenkool ook heel lekkere salades maken, zoals deze boerenkoolsalade met geroosterde kikkererwten.

Boerenkoolsalade met geroosterde kikkererwten

Knolselderij

Ook knolselderij is een heel veelzijdige groente. De meeste van jullie zullen het vooral kennen als een groente voor in de erwtensoep, maar je kunt er ook heerlijk knolselderijsoep, knolselderijsteaks of ragout van maken.

Knolselderij steak met spaghetti

Pastinaak

Op dit blog heb ik eigenlijk nog weinig recepten staan met pastinaak. Alleen deze pastinaaksoep. Maar ik combineer pastinaak ook regelmatig in groenteschotel uit de oven met wortel en zoete aardappel. En je kunt van pastinaak ook lekkere groentefrietjes maken.

Pastinaaksoep met groenteballetjes

Pompoen

Pompoen is vooral een herfstgroente, maar ook in de winter nog volop verkrijgbaar. Ik vind het lekker in een soepje, maar ook geroosterd uit de oven. Verder kun je er ook lekker mee bakken, bijvoorbeeld door deze pompoencake te maken.

Geroosterde pompoen met couscous

Rode kool

Net als bij boerenkool, is rode kool voor mij een favoriete groente voor in salades. Bijvoorbeeld in een koolsalade met witte kool en mandarijntjes of in deze salade met groene curry dressing.

Rode kool salade

Rode bieten

Toen ik voor dit artikel op dit blog zocht naar recepten met rode bieten, kwam ik erachter dat ik daar helemaal nog geen recepten mee heb. Dit komt vooral om ik de rode bieten nooit als ‘hoofdonderdeel’ van een maaltijd maak. Ik verwerk rode bieten soms in een salade of in een pokebowl.

Salade met mango en bietjes

Spruitjes

Van alle wintergroentes maak ik het vaakst iets met spruiten. Je kunt ze eigenlijk met van alles combineren. Ik vind ze vooral erg lekker met een kerriesausje of in een japanse curry saus. Verder kun je ze combineren met andere groentes in een ovenschotel. En als je een keer iets heel anders wilt, moet je dit recept voor tofu en spruitjes uit de Airfryer eens proberen.

Spruitjes met kerriesaus en falafel

Winterpeen

De winterpeen is voor mij ook zo’n groente die ik eigenlijk nooit als belangrijkste onderdeel van de maaltijd gebruik. Ik verwerk winterpeen wel vaak in soep, in mijn vegan babi pangang of in een ovenschotel met andere groentes.

Hopelijk heb je met dit overzicht nieuwe kookinspiratie opgedaan voor deze winter. En heb je zelf nog tips voor recepten met wintergroentes, deel ze dan vooral hieronder in de reacties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.