Gezonder eten in 2023? – 5 Tips om meer groente te eten

Tips voor meer groente eten

Groente eten, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar toch is die voorgeschreven twee ons groente per dag voor veel mensen al moeilijk te halen. Natuurlijk is het nu ik vega(n) eet veel gemakkelijker, maar toen ik nog vlees at, vond ik het af en toe ook best lastig. Bij het ontbijt eet ik eigenlijk nooit groente, bij de lunch was het toch vaak brood. En ‘s-avonds at ik dan wel wat groente, maar met vlees en aardappels, pasta of rijst erbij, haalde ik die twee ons groente toch niet altijd. Door de jaren heen heb ik met verschillende trucjes steeds meer groente verwerkt in mijn dieet. In dit artikel deel ik daarom graag met jullie mijn 5 tips om meer groente te eten.

1. Groente als basis van je maaltijd

Veel mensen beschouwen vlees, vis of een vleesvervanger als basis van de maaltijd en bedenken dan wat ze er graag bij willen eten. Als je meer groente wilt eten is het een goed idee om dit om te draaien. Kies eerst welke groente(s) je wilt eten en bepaal daarna wat je ermee gaat maken en wat je erbij eet. Je krijgt dan nieuwe, bijzondere combinaties, zoals deze auberginesteak met rijst en wokgroentes.

Eén van mijn favoriete boeken om recepten mee te bedenken met groente als basis is Smaakvrienden. Hier vind je per soort groente een soort ideeënwolk met bereidingen, smaken, kruiden en ingrediënten die er goed bij passen.

En heb je inspiratie nodig voor welke groente je moet kiezen? Kijk dan gewoon even welke groentes je supermarkt in de aanbieding heeft die week. Ik gebruik dit zelf ook vaak als beginpunt voor het bepalen van mijn weekmenu. En als de supermarkt niet genoeg verschillende groente in de aanbieding heeft, kijk ik welke groente er in het seizoen zijn.

Tip! Bekijk hier mijn recepten met seizoensgroentes:

Ik kom er nu dus ook direct achter dat ik op dit blog nog geen artikel heb over recepten met wintergroentes. Dat volgt dus volgende week.

2. Meer groente eten met je eigen groentesoepen

Een manier om groentes die je over hebt van het avondeten te gebruiken is in een soepje. Van bijna elke groente kun je wel soep maken, zoals venkel, broccoli en courgette, maar ook van witlof of wortel. En het kost helemaal niet zoveel tijd om te maken. Meestal is het in 15 minuutjes klaar.

Daarnaast gebruik ik soep als een manier om meer verschillende groentes te eten in een week. Ik kijk gewoon welke groente in de aanbieding zijn of in het seizoen zijn en dan bedenk ik wat voor soep ik hiermee zou kunnen maken. We eten daarom sinds kort ook in het weekend altijd één van de twee dagen een zelfgemaakte soep bij de lunch.

Tip! Hier vind je mijn 5 favoriete snelle groentesoep recepten

zelfgemaakte groentesoep

3. Maak je eigen wok- of ovenmix

Iedere supermarkt verkoopt ze op de groenteafdeling: voorgesneden groente mixen voor in de wok of oven. Nadeel hiervan vind ik dat er meestal heel veel ui in zit en helemaal niet zoveel verschillende soorten groentes. Daarom maak ik steeds vaker zelf mijn wok- en ovenschotels. Ook hierbij kun je eindeloos variëren met verschillende groentes en het grote voordeel is dat het uiteindelijk ook veel goedkoper is als je groentes gewoon los koopt in plaats van die mixen. En als je een keer geen hele courgette, Chinese kool of knolselderij gebruikt, dan verwerk je wat je over hebt gewoon weer in een soepje of salade (zie tip 1 en 4).

ovengroente mix

4. Salades

In plaats van soepjes en ovenschotels, kun je ook gemakkelijk veel groentes verwerken in salades. Mijn favorieten zijn salades met rode kool of boerenkool, maar je kunt eigenlijk bijna elke groente wel verwerken in een salade. En het is ook een perfecte manier om restjes te verwerken van groentes die je over hebt. Bekijk hier mijn recepten voor maaltijdsalades.

Rode kool salade

5. Houd bij wat je eet

Sinds ik in het boek The Clever Guts Diet van Michael Mosley las dat je voor een goede gezondheid van je darmen eigenlijk minimaal 15 tot 30 verschillende soorten groentes en fruit per week zou moeten eten, houd ik elke week een lijstje bij met welke groentes en fruit we hebben gegeten. Zo’n lijstje maken of bijvoorbeeld gewoon per dag bijhouden hoeveel groente je hebt gegeten maakt je meer bewust van wat je eet. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik nog niet zoveel verschillende groentes gegeten hebben in de week, dan kies ik met uit eten gaan sneller voor een gerecht met meer verschillende groentes. En andersom geldt natuurlijk ook dat als ik als veel groentes gegeten ik zonder schuldgevoel een vega burger met frietjes of pizza kies.

Bonustip! Groente bij het ontbijt

Deze tip is meer iets voor de liefhebber. Zoals ik al zei, eet ik bijna nooit groente bij het ontbijt. Maar de zondagochtend is hierop een uitzondering. Jordan vond tijdens onze vakanties in Japan en Taiwan het heel lekker om te ontbijten met rijst en groenten.

We hebben besloten dit thuis ook af en toe te doen. Dus op zondagochtend maak ik rijst met de rijstkoker en bak, wok of stoom ik er groenten bij. Meestal is dit spinazie, broccoli, courgette of paksoi. Dit is wel iets meer werk, maar ook erg lekker.

Japans diner

Nog meer tips over groente eten?

Hopelijk heb ik je laten zien dat meer (verschillende) groentes eten gemakkelijker is dan je misschien denkt. Doe vooral je voordeel met deze tips en als je zelf nog tips die je hier wilt delen, laat dan vooral een reactie achter onder dit artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.