Aubergine met miso: mijn favoriete vegan bbq-gerecht

Gegrilde aubergine met miso

Lekker barbecueën kan ook gemakkelijk zonder vlees. Dat weet ik natuurlijk inmiddels al een tijdje. Groentes kun je op de barbecue ook heel lekker laten smaken. Net als je met vlees vaak doet, is het dan natuurlijk wel heel lekker om goede marinades te gebruiken. Zo is mijn favoriete vegan barbecue-gerecht: aubergine in een marinade van rode miso, sesamolie een klein beetje water. Super lekker en het is ook nog eens heel gemakkelijk te maken, zoals je zult zien in dit recept.

Ik maak deze aubergine met miso trouwens ook wel eens in de oven. Zo kan ik het ook in de winter eten of als we geen zin hebben om de barbecue aan te steken. De oventijden en temperatuur vermeld ik dus ook even in dit recept.

Ingrediënten voor gegrilde aubergine met miso

Voor 4 plakken gegrilde aubergine heb je nodig:

  • 1 aubergine
  • Een beetje zeezout
  • Een flinke theelepel rode miso. Ik gebruik deze.
  • Een scheutje sesamolie
  • Een scheutje water
Gegrilde aubergine met miso

Gegrilde aubergine met rode miso maken – Bereiding

Snijd de het bovenste stukje met het blad van de aubergine af. Snijd de aubergine vervolgens in de lengte in 4 plakken (je krijgt dus 2 plakken met een bolle kant).

Leg de plakken aubergine op een schone snijdplank (of op een met bakpapier beklede bakplaat als je ze in de oven gaat maken). Snijd het ‘ vruchtvlees’ voorzichtig een beetje kruislings in. Bij de plakken met aan twee kanten ‘vruchtvlees’ doe je dat aan beide kanten. Smeer daarna de kanten met het ‘vruchtvlees’ in met wat zout en laat dat 10 minuten intrekken. De plakken met aan twee kanten ‘ vruchtvlees’ draai ik halverwege even om, om ook op die kant wat zout te smeren.

Meng ondertussen je ingrediënten voor de marinade door elkaar. Het mengen van de miso, sesamolie en water doe ik altijd met een kleine, metalen garde. Dan lost de miso beter op. Omdat de sesamolie best een sterke smaak heeft, heb je daar maar een klein beetje van nodig. Ik doe ook altijd in het begin maar een heel klein beetje water bij de marinade. Als ik merk dat de miso niet goed oplost of de marinade te dik is om straks met een kwastje op de aubergines te kunnen smeren, voeg ik steeds kleine beetjes water extra toe, tot ik de gewenste structuur heb.

Smeer vervolgens met een kwastjes de ‘vruchtvlees’- kanten van de aubergines in met de marinade en laat dit nog even een minuutje of 2 -3 intrekken. Doe dit wel pas vlak voordat de plakken op de barbecue of de oven in gaan. Je kunt er ook voor kiezen om al eerder wat marinade te laten intrekken en dan vlak voor het bakken dus nog een vers laagje erop te smeren.

Je kunt de aubergineplakken direct op de grill van de barbecue bakken, maar mijn ervaring is dat het nog wel eens gaat plakken. Dus ik leg ze meestal op zo’n aluminium bakplaatje met gaatjes er onderin. Als je de aubergine in de oven bakt, kun je dat het beste doen op 180 graden in 20 minuten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.