Zelf makkelijk soep met groente maken – 5 snelle recepten

Soep met groente

Sinds een paar maanden maak ik in het weekend vaak zelf een soep met groente. We eten hier één dag lunch van en wat over is gaat in de vriezer. Voor als we doordeweeks thuis een keer een snelle lunch willen. Ik ben erg blij dat ik hiermee ben gestart, omdat het een gemakkelijke manier is om wat meer groenten te eten. En het is een heel eenvoudige manier als je een keer groente over hebt om het niet weg te hoeven gooien. Je kunt namelijk bijna overal wel een soepje van maken.

In dit artikel vind je mijn 5 favoriete snelle soepjes. Ze zijn allemaal in maximaal 15 tot 30 minuten te maken. Super snel klaar dus! En ook nog eens gezond.

1. Witlofsoep met kerrie

Onze favoriete soep met groente is absoluut witlofsoep met kerrie. Ik gebruik voor een liter soep 2 a 3 stronken witlof. Deze snijd je in stukken. Verder snipper je een ui en een teentje knoflook.

Verhit wat olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel kerrie toe. Even roeren en dan kun je de witlof toevoegen. Deze bak je 2 tot 3 minuten mee voor je het water en een groentebouillonblokje toevoegt. Breng aan de kook en laat het 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer. Warm nog even op en klaar is je soepje.

Variatietip! In plaats van witlof kun je deze groentesoep ook maken van spruitjes. De kooktijd na het toevoegen van de groenten is dan wel wat langer (ongeveer 20 minuten).

2. Wortelsoep met gember

Wortelsoep met gember is ook één van mijn favoriete snelle groentesoepen om zelf te maken. Hiervoor snijd je ongeveer 500 gram wortelen (voor 1 liter soep) in stukjes. Snijd een stuk gember van 5 centimeter (zonder schil) fijn en snipper 2 teentjes knoflook.

Verhit wat olie in een soeppan en bak hierin de gember en knoflook aan. Voeg eventueel 1 theelepel kurkuma toe. Even roeren en dan kun je de wortel toevoegen. Deze bak je 10 minuutjes mee. Voeg het water toe en een groentebouillonblokje toe en breng het geheel aan de koek. Laat het nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer. Warm nog even op en klaar is je soepje.

Variatietip! Deze soep is ook lekker met zoete aardappel in plaats van wortel of een combinatie van zoete aardappel en wortel. Het recept kun je hiervoor één op één gebruiken.

Zoete aardappel soep

3. Snelle groente soep met venkel

Venkel heeft een beetje een anijsachtige smaak, dus daar moet je van houden. Maar als je dat doet, is venkelsoep ook echt heel lekker. Ik gebruik één hele venkel voor een liter soep. Snijd de venkel in stukken (behalve het kontje, mag alles van de venkel mee in de soep) en snipper een uitje en een teentje knoflook.

Verhit wat olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens de venkel toe. Bak deze 3 minuten mee en doe er daarna het water en een groentebouillonblokje bij. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer. Warm nog even op en klaar is je soepje.

4. Gemakkelijke broccolisoep

Broccolisoep, daar is het hele soep in het weekend maken eigenlijk mee begonnen. Ik gebruik een flinke stronk broccoli (zeker 500 gram) voor één liter soep. Snijd de roosjes van de stronk af en snipper een ui en een teentje knoflook.

Verhit wat olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook aan. Voeg een snufje chilipoeder toe en de broccoliroosjes. Even doorroeren en 3 minuten meebakken. Doe er daarna het water en een groentebouillonblokje bij. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer. Warm nog even op en klaar is je soepje.

5. Snelle courgettesoep

Mijn courgettesoepje lijkt qua bereiding ook heel veel op de rest. Soms maak ik ook een combinatie van broccoli en courgette soep, ook heel lekker. Maar courgette kan ook prima alleen in een soepje. Ik gebruik één hele courgette voor een liter soep. Snijd de courgette in blokjes en snipper een ui en 2 teentjes knoflook.

Verhit wat olie in een soeppan en bak hierin de ui en knoflook aan. Voeg de courgette toe en bak dit ongeveer 3 minuutjes mee. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer. Warm nog even door en klaar is je soepje.

Courgettesoep

Variatietip! Eventueel kun je aan de courgettesoep nog wat kruiden toevoegen die je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld Italiaanse kruiden, zoals oregano, of dille. Courgette heeft van zichzelf niet zo’n sterke smaak, dus eigenlijk alles kan erbij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.