Recept voor vegetarische babi pangang

Babi pangang was het favoriete gerecht van Jordan bij de Chinees. Een vegetarische variant hiervan stond dus hoog op de lijst met dingen die ik wilde maken. Als je op internet op zoek gaat kom je verschillende mogelijkheden tegen, bijvoorbeeld met tempeh of met seitan als vleesvervanger. Omdat ik ook nog graag een keer zelf seitan wilde maken, besloot ik om dat te gebruiken als vleesvervanger. En dat bleek een enorm succes. De smaak en structuur lijken echt heel goed op die van babi pangang. Ook voor dit gerecht geldt trouwens dat de vegetarisch variant sneller klaar is.

Met de originele betekenis van babi pangang (geroosterd vlees) heeft dit gerecht natuurlijk weinig meer te waken, maar het is minstens zo lekkers als babi pangang van de Chinees.

Ingrediënten voor vegetarische babi pangang

Voor 2-3 personen

Voor de seitan:

250 gram tofu
3 eetlepels zoete ketjap (manis)
1 kleine ui
3 tenen knoflook
1 winterpeen
1 eetlepel citroensap
Een groentebouillonblokje

1 eetlepel uienpoeder
1 eetlepel knoflookpoeder
150 gram tarweglutenpoeder
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel zout

Voor de saus:

200 ml water
1 teen knoflook
1 eetlepel zoete ketjap
2 theelepels sambal
Een halve theelepel anijspoeder
1tl zout
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel gemberpoeder
½ eetlepel bruine basterdsuiker

1 klein blikje tomatenpuree
2 centimeter gember in plakjes
1 eetlepel bruine basterdsuiker
5 eetlepels gembersiroop
Maizena (naar inzicht, om de saus dikker te maken)

Witte rijst of nasi om erbij te serveren.

Zelf seitan maken

Vegetarische babi pangang maken

Het gemakkelijkste is om te beginnen met de saus. Dan kun je je daarna volledig richten op de seitan. De saus hoef je dan aan het einde alleen maar even opnieuw op te warmen.

Babi pangang saus maken, zoals bij de Chinees

Om de babi pangang saus te maken, snijd je eerst een teen knoflook fijn.Voeg dit samen met de ketjap, een theelepel sambal, anijspoeder, zout, rijstazijn, gemberpoeder en een halve eetlepel suiker toe aan het water en breng het in een steelpannetjes aan de kook.

Als het water aan de kook komt en de ingrediënten goed gemengd zijn, voeg je de tomatenpuree, de plakjes gember, een eetlepel suiker en nog een theelepel sambal toe. Goed mengen en nog 5 minuten zachtjes laten doorkoken.

Verwijder hierna de plakjes gember en voeg de gembersiroop toe. Voeg tot slot nog maizena toe om de saus dikker te maken. Laat het geheel nog even doorwarmen tot een goed gebonden saus en haal van het vuur.

Babi pangang van seitan maken

Nu gaan we de vegetarische babi pangang maken. Snijd hiervoor de tofu in blokjes. Meng de tofu samen met de ketjap tot een glad geheel. Doe er daarna de ui, knoflook, wortel, het groenteboullionblokje (verkruimeld) en het citroensap bij. Meng het geheel opnieuw, tot een geheel met zo min mogelijk stukjes.

In een andere kom meng je het glutenpoeder met het uitenpoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder en zout.

Seitan voor vegetarische babi pangang

Voeg het tofumengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en kneed alles door elkaar tot je er een mooie, stevige, broodachtige vorm van kunt vormen. Snijd de seitan in reepjes van ongeveer een halve centimeter.

Verhit in een grote koekenpan (ik had een grote een nog kleintje nodig) een laag plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide olie. Als de olie goed heet is, leg je de plakjes seitan erin. Bak ze in ongeveer 6 tot 8 minuten aan beide kanten krokant en bruin. Pas op! De seitan kan snel verbranden, blijf dus goed opletten dat het niet te hard gaat.

Seitan reepjes voor vegetarische babi pangang

Warm ondertussen de babi pangang saus opnieuw op.

Serveer de babi pangang reepjes met de saus erover en met rijst of nasi erbij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie