Recept voor vegan babi pangang (verbeterd recept)

Vegan babi pangang

Babi pangang was het favoriete gerecht van Jordan bij de Chinees. Een vega variant hiervan stond dus hoog op de lijst met dingen die ik wilde maken. Als je op internet op zoek gaat kom je verschillende mogelijkheden tegen, bijvoorbeeld met tempeh of met seitan als vleesvervanger. Omdat ik ook nog graag een keer zelf seitan wilde maken, besloot ik om dat te gebruiken als vleesvervanger. En dat bleek een enorm succes. De smaak en structuur lijken echt heel goed op die van babi pangang. Bovendien is deze vegan babi pangang lekker snel klaar.

Update juli 2022: inmiddels heb ik dit gerecht al heel vaak gemaakt en dus ook wat dingen aangepast of makkelijker gemaakt. Daarom was het tijd voor een verbeterde versie van dit recept.

Met de originele betekenis van babi pangang (geroosterd vlees) heeft dit gerecht natuurlijk weinig meer te maken, maar het is minstens zo lekker als babi pangang van de Chinees, hoor ik regelmatig van mensen die het bij ons komen eten

Ingrediënten voor vegan babi pangang

Voor 2-3 personen

Voor de seitan:

  • 250 gram tofu
  • 3 eetlepels zoete ketjap (manis)
  • 1 kleine ui
  • 1 winterpeen
  • 150 gram tarweglutenpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder

Voor de vegan babi pangang saus:

  • 200 ml water
  • 1 teen knoflook
  • 2 centimeter gember in plakjes
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 2 theelepels sambal
  • Een halve theelepel anijspoeder
  • 1tl zout
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 5 eetlepels gembersiroop
  • Maizena (naar inzicht, om de saus dikker te maken)

Witte rijst om erbij te serveren.

Zelf seitan maken

Vegan babi pangang maken

Het gemakkelijkste is om te beginnen met de saus. Dan kun je je daarna volledig richten op de seitan. De saus hoef je dan aan het einde alleen maar even opnieuw op te warmen.

Babi pangang saus maken, zoals bij de Chinees

Om de babi pangang saus te maken, snijd je eerst een teen knoflook en de gember fijn. Voeg dit samen met de ketjap, een theelepel sambal, anijspoeder, zout, rijstazijn, gemberpoeder en een halve eetlepel suiker toe aan het water en breng het in een steelpannetjes aan de kook.

Als het water aan de kook komt en de ingrediënten goed gemengd zijn, voeg je de tomatenpuree, de plakjes gember, een eetlepel suiker en nog een theelepel sambal toe. Goed mengen en nog 5 minuten zachtjes laten doorkoken.

Voeg hierna de gembersiroop toe. Voeg tot slot nog maïzena toe om de saus dikker te maken. Laat het geheel nog even doorwarmen tot een goed gebonden saus en haal van het vuur.

Babi pangang van seitan maken

Nu gaan we de vegan babi pangang maken. Snijd hiervoor de tofu in blokjes. Meng de tofu samen met de ketjap tot een glad geheel. Hak in een keukenmachine de ui en wortel fijn en meng dit daarna door het tofumengsel.

In een andere kom meng je het glutenpoeder met gemberpoeder.

Seitan voor vegetarische babi pangang

Voeg het tofumengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en kneed alles door elkaar tot je er een mooie, stevige, broodachtige vorm van kunt vormen. Snijd de seitan in plakken van ongeveer een halve centimeter.

Verhit in een grote koekenpan (ik had een grote een nog kleintje nodig) een laag plantaardige olie, bijvoorbeeld arachideolie. Als de olie goed heet is, leg je de plakjes seitan erin. Bak ze in ongeveer 6 tot 8 minuten aan beide kanten krokant en bruin. Pas op! De seitan kan snel verbranden, blijf dus goed opletten dat het niet te hard gaat.

Seitan reepjes voor vegetarische babi pangang

Warm ondertussen de babi pangang saus opnieuw op.

Serveer de babi pangang reepjes met de saus erover en met rijst of nasi erbij.

Eet smakelijk!

4 Antwoorden op “Recept voor vegan babi pangang (verbeterd recept)”

  1. Oeh dat mis ik al heel lang, tenminste de smaak. Heb je recept opgeslagen en ga het binnenkort maken!

    1. Leuk om te horen, Astrid! Ben benieuwd wat je ervan vindt.

  2. hoi Amanda, vraagje: ik lees dat je de tofu in blokjes moet snijden en dan met de ketjap tot een glad geheel moet mengen…..maar dat wordt toch nooit glad met die blokjes? Is het stevige tofu of een zijden?

    1. Hallo Astrid, ik gebruik stevige tofu, maar laat m niet uitlekken. Dus je hebt dan nog wat vocht erin. Je hoeft het ook niet in heel kleine blokjes te snijden, een beetje grotere blokken of gewoon met je handen in stukken breken kan ook. Ik krijg er meestal een ‘smeerworst’achtige structuur. Zeker nadat je de wortel en ui er doorheen hebt gemengd met de keukenmachine, komt dat helemaal goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.