7 tips tegen voedselverspilling

We gooien met zijn allen nog steeds veel te veel voedsel weg. Dit blijkt elk jaar weer uit cijfers van verschillende organisaties, zoals het Voedingscentrum en Milieucentraal. Eerlijk is eerlijk, ook ik gooi naar mijn zin nog te veel eten weg. Maar met enkele simpele trucs kun je de hoeveelheid weggegooid voedsel al zoveel mogelijk beperken. Daarom geef ik je vandaag 7 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

1. Vries restjes in

Deze tip ligt misschien een beetje voor de hand, maar bijna elk gerecht dat je maakt, kun je wel invriezen. Ik probeer altijd zoveel mogelijk de dingen die ik over heb binnen een paar dagen in een ander gerecht te verwerken, maar lukt dat niet, dan gaat het de vriezer in. Maar ja, wanneer ik het dan op, denk je misschien. Daar kom ik op in de volgende tip.

2. Plan niet de hele week vol

De belangrijkste van mijn tips tegen voedselverspilling is eigenlijk een hele simpele. Plan niet je hele weekmenu, maar laat de laatste 1 of 2 avonden voor je weer boodschappen moet doen een beetje open. Ik merk namelijk zelf dat er gedurende week toch altijd wel wat eten overblijft, bijvoorbeeld omdat ik teveel rijst of pasta heb gekookt of dat die stronk broccoli eigenlijk te groot was voor het gerecht dat ik wilde maken. Wat je dan overhoudt kun je bewaren en hiermee improviseer je dan wat voor tijdens de rest van de week. En houdt je gedurende de week niets over, dan kun je altijd iets uit je vriezer halen (zie vorige tip).

Tip! In dit blogartikel met mijn Top 5 Doordeweekse gerechten, zie je allemaal gerechten waarin je gemakkelijk verschillende soorten groentes die je overhoudt, kunt verwerken.

Tips tegen voedselverspilling

3. Zorg dat je houdbare basics op voorraad hebt

Vaak zijn de restjes die je overhoudt niet genoeg voor een hele maaltijd. Als je zorg dat je wat basis dingen altijd in huis hebt, kun je ze gemakkelijk aanvullen en omtoveren tot iets lekkers. Wat ik altijd in huis heb: currypasta, kokosmelk, woksausjes, rijst, pasta, verschillende soorten bonen in blik en tofu.

4. Lunchen met kliekjes

Heb je op je werk of een magnetron of lunch je doordeweeks enkele dagen thuis? Dan is zijn kleine porties kliekjes ideaal als lunchgerecht. Ik neem bijvoorbeeld regelmatig restjes van curry- en wokgerechten mee naar het werk als lunch.

5. Recepten met oud brood

Brood wordt volgens Milieucentraal het meeste weggegooid. Daarom geef ik je hier wat handige recepten voor dingen die je kunt maken met oud brood.

6. Maak soep van restjes groenten

In het weekend lunchen we regelmatig met een zelfgemaakt groentesoepje. Hiervoor kijk ik op vrijdag wat er over is aan groente in de koelkast en daar maak ik dan wat mee. En als er een keertje niets over is op vrijdag is dat ook geen probleem, want ik heb altijd wel een soepje op voorraad in de vriezer. Hier lees je mijn favoriete snelle groentesoep recepten.

Soep met groente

7. Bakken met fruit

Als ik weet dat ik fruit overhoud, plan ik meestal een lekker baksel in het weekend. Zoals bananabread (ideaal met iets te rijpe bananen) of appeltaart. Een cake is trouwens ook ideaal om allerlei soorten fruit in te verwerken.

Meer tips tegen voedselverspilling?

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips en nu ook zelf inspiratie hebt gekregen voor dingen die je kunt doen met etensresten en kliekjes. En heb je zelf nog tips? Laat ze dan vooral achter in een reactie onder dit artikel!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie