Recept voor vegetarische speckknödels

Vegetarische speckknödel met zuurkool

Het is weer wintersporttijd en daarbij horen natuurlijk heerlijke gerechten, zoals kaiserschmarrn en natuurlijk knödels. Ik maakte al eens eerder vegetarische knödels met spinazie, maar deze keer koos ik voor een vegetarische speckknödels. Ze waren echt heel lekker. Ik vond ze zelfs lekkerder dan knödels met echte spekjes. Je kunt hier net als ik heb gedaan, kant-en-klare vegetarische spekjes voor kopen uit de supermarkt of zelf vegetarische spekjes maken (lees hier het recept).

Ingrediënten voor vegetarische speckknödels

Voor 4 tot 6 vegetarisch speckknödels heb je nodig:

  • 150 gram vegetarische speckjes (mijn favoriet zijn die van De Vegetarische Slager)
  • 250 gram oud wit brood
  • 80 ml sojamelk
  • 2 kleine eieren
  • 2 tenen knoflook
  • Een beetje zout en peper
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels bieslook
  • 1 theelepel marjolein
  • 3-4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 groente bouillonblokjes

Vegetarische speckknödels maken – Bereiding

Begin met het scheuren van het brood. Je scheurt het in kleine stukjes (snijden kan natuurlijk ook haha) en doe dit in een kom.

Ondertussen bak je in een koekenpan met een beetje olie de vegetarische spekjes tot ze hard beginnen te worden.

Snijd daarna de ui en knoflook fijn en bak die ook in een beetje olie tot het begint te bruinen.

Vegetarische speckknödels

Knödeldeeg maken

Doe de kruiden (zout, peper, nootmuskaat, bieslook en marjolein) bij het brood en roer het goed door. Meng daarna de spekjes en de ui erdoor. Vervolgens meng je de melk met de eieren en dit mengsel giet je over het brood.

Roer alles met een spatel goed door, zodat het mengsel volledig wordt opgenomen door het brood.

Laat het broodmengsel nu 20 minuten staan.

Vegetarische speckknödels rollen

Na de 20 minuten kun je de knödels gaan rollen. Schep eerst nog de bloem door het deeg, zodat het minder plakkerig is.

Als de bloem goed door het deeg is opgenomen, vorm je met handen 4 tot 6 stevige bollen van het deeg. Ik moet meestal om de 2 /3 knödels nog even mijn handen opnieuw nat maken, zodat de knödels niet aan mijn handen plakken.

Leg de knödels op een bord tot je ze gaat koken.

Vegetarische speckknödels koken

Ik vind het zelf het lekkerst om de knödels in bouillon te koken, maar het kan ook in een ruime pan met alleen water. Breng in een grote pan flink wat water (met bouillonblokjes) aan de kook (genoeg zodat de knödels helemaal onder water kunnen staan als je ze in de pan doet).

Als het water kookt, draai je het vuur iets lager, zodat het borrelen stopt. Doe nu voorzichtig de eerste knödel in de pan. Ik doe dit meestal met een soeplepel, zodat ik de knödel ondergedompeld eerst een kleintje gaar kan laten worden, voordat ik ‘m helemaal los laat in het het water. Voeg op deze manier één voor één de knödels toe.

Als de knödels gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit het water. Je kunt zien dat ze gaar als ze naar boven komen drijven.  De knödels uit de pan halen gaat trouwens ook het gemakkelijkst met een soeplepel.

Vegetarische speckknödel met zuurkool

Serveer de knödels op een bedje van zuurkool met wat vegetarische jus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie