Top 5 doordeweekse gerechten – Mijn favorieten!

Header eetverslag week 46 -2019

Zelfs al ben ik een foodie, op een doordeweekse dag, na een hele dag werken, heb ook ik meestal geen zin om nog uren in de keuken te staan. Daarom heb ik in de afgelopen een aantal standaard gerechten gecreëerd die vaak in ons weekmenu terugkomen, maar waarmee je makkelijk kunt variëren, zodat je toch ook weer niet elke keer hetzelfde eet. In dit artikel lees je mijn top 5 favoriete doordeweekse gerechten en leg ik uit hoe ze je gemakkelijk en snel zelf maakt.

1. Wraps – Topper voor doordeweeks!

Wraps zijn de manier om snel een gerecht op tafel te zetten. Ze hoeven maar één of twee minuutjes in de magnetron. En de vulling heb je meestal ook zo gemaakt. Ik kies voor de vulling vaak een kant-en-klare bonenschotel van HAK (in die zakken) of ik maak zelf iets met bonen uit blik, mais en nog wat andere groente. Soms doe ik er ook vegetarisch gehakt of de vegetarische stukjes van garden gourmet door. Super lekker en meestal al in minder dan een kwartier op tafel.

Mexicaanse wraps voor doordeweeks

2. De wok is mijn vriend!

Natuurlijk is een wokgerecht ook ideaal als je snel iets lekkers op tafel kan zetten. Ik koop meestal geen kant-en-klare wok mixen uit de supermarkt, omdat die nooit zo lang goed blijven. Dus ik maak zelf een mix met groente. Meestal zit er broccoli en bijvoorbeeld spinazie, courgette of paksoi. Ik bak er dan meestal zilvervliesrijst en falafel bij. Als sausje gebruik ik ook wel eens kant-en-klare woksauzen, maar ik maak ook vaak een eigen mix van sojasaus, ketjap, sesamolie, rijstazijn en 5-spices en/of citroengras.

Tofu wok met zilvervliesrijst

3. Lekkers uit de oven

Ovengerechten vind ik ook ideaal voor doordeweeks. Het duurt alleen vaak wel wat langer om te maken, omdat ze minimaal een half uur in de oven moeten. Maar ondertussen kun je dan mooi alvast andere dingen doen, zoals de vaatwasser in-en-uitruimen of je lunch voor de volgende dag voorbereiden. Dus uiteindelijk is het toch heel efficiënt.

Ook voor ovengroentes geldt dat ik bijna nooit mixen uit de supermarkt koop. Ik maak meestal gewoon zelf een combi van wat ik in huis heb. Ideale groente voor in de oven zijn: zoete aardappel, spruitjes, wortel, knolselderij, venkel, ui en natuurlijk gewoon aardappeltjes. Ik voeg soms ook kikkererwten toe. Een beetje olie en kruiden erbij en dan kan je gerecht in de oven. Als ik een grote schotel maak, maak met gebakken aardappels erbij is dit meestal wel genoeg. Maar soms maak ik er nog een vleesvervanger bij, zoals een vegetarische burger, schnitzel of worstjes.

4. Ramen voor doordeweeks

Ramen is van origine eigenlijk best een bewerkelijk gerecht, vooral omdat je dan zelf bouillon moet maken en vlees lang moet garen. Maar met mijn snelle vegetarische ramen heb je daar helemaal geen last. In minder dan een half uur zet je een heerlijke noedelsoep op tafel. En met de groentes die je erin stopt, kun je natuurlijk ook weer eindeloos variëren. Mijn favorieten zijn paksoi en spinazie.

5. Snelle pasta’s

Tot slot ik af en toe ook wel eens een snel pastagerecht doordeweeks. Ook hier kun je natuurlijk gemakkelijk meer variëren. Mijn favoriet is met geraspte courgette en olijven in een sausje van sojaroom. En als ik voor een rode saus kies maak ik die vaak met rode pesto en vegetarisch gehakt of balletjes. Ook broccoli is erg geschikt voor door deze rode pasta saus.

Pasta met courgette en olijven
Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie