Vegetarische ingredënten – Tempeh

Tempeh snijden voor vegetarische shoarma

Vandaag deel 2 van mijn serie over vegetarische ingrediënten, met in de hoofdrol: Tempeh. Ook dit ingrediënten ben je misschien al vaker tegengekomen in de supermarkt. En veel mensen verwarren het ook met tofu, maar het is toch echt iets heel anders. En je kunt er echt heel lekkere gerechten mee maken, zoals ik je laat zien in deze blogpost.

Wat is tempeh?

Tempeh is een soort koek gemaakt van sojabonen. Het ingrediënt komt oorspronkelijk uit Indonesië en wordt daar ook heel veel gebruikt in gerechten. Alhoewel ik er nog nooit een Oosters gerecht mee gemaakt heb, bedenk ik me nu. Maar dat terzijde.

De sojabonen worden gefermenteerd met een schimmel. Die zorgt ervoor dat de bonen gaan groeien en dat ze zich binden tot een stevig geheel. Door het fermenteren heeft tempeh van zichzelf ook wel iets meer geur dan tofu.

Vegetarische shoarma maken

Hoe bereid je het?

Ik vind tempeh een fijn ingrediënten, omdat je er heel verschillende kanten mee op kan. Net als tofu neemt het gemakkelijk smaken op van kruiden en marinades. Dat doe ik dus ook meestal met dit ingrediënt. Ik marineer het meestal ruim een dag in een mix van olie en kruiden. Welke kruiden, is natuurlijk afhankelijk van het soort gerecht dat ik ga maken.

Tips voor koken met tempeh

Omdat tempeh veel steviger is dan tofu is het ook heel geschikt om bijvoorbeeld te verwerken in vegetarische spiesjes op de barbecue en als vervanger voor vlees dat van zichzelf wat meer bite heeft, zoals spekjes in de stamppot. Maar mijn absolute favoriet om te maken met deze vleesvervanger is vegetarische shoarma. Bekijk voor deze gerechten en meer inspiratie eens de volgende recepten.

Broodje vegetarische shoarma

Recepten met tempeh

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.