Vegetarische vervanger spekjes in stamppot

Zuurkool stamp met vega spekjes

Sinds ik geen vlees meer eet, is er maar één ding dat ik echt mis: spek. In zijn algemeenheid, want ik hield echt van spekjes, en van die hard gebakken spek van de Chinees. Maar in het bijzonder mis ik spekjes voor in de stamppot. Nu zijn er natuurlijk best vegetarische spekjes te krijgen in de supermarkt. Zo heb ik die van de Vegetarische Slager uitgeprobeerd en die van Garden Gourmet. Maar ik vond ze allebei helemaal niet naar spek smaken. Dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om zelf spekjes te maken die dichter in de buurt komen qua smaak.

Voor mijn eigen vegetarische spekjes heb ik tempeh als basis gebruikt. Het enige nadeel hieraan is dat het heel lang duurt om het echt hard te bakken. Dus qua structuur lijkt het nog niet echt op spekjes. Maar qua smaak zeker. Ik heb ze door de zuurkool stamp gedaan en ik vond het echt heel lekker.

Vegetarische spekjes maken – Ingrediënten

Met deze hoeveelheden heb je genoeg spekjes voor een flinke pan stamppot voor vier personen.

  • 125 gram tempeh
  • Gerookt paprikapoeder (bijvoorbeeld van het merk La Chinata)
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Zout
  • Witte peper

Recept voor vegetarische spekblokjes – Bereiding

Begin een dag van tevoren, zodat je voldoende tijd hebt om de tempeh te marineren.

Snijd de tempeh in kleine blokjes en doe ze in een hersluitbare plastic zak. Meng de blokjes met twee eetlepels zonnebloemolie. Zorg dat alle blokjes goed bedekt zijn door de olie.

Doe er vervolgens de kruiden bij: 1 flinke theelepel van het paprikapoeder, 2 theelepels knoflookpoeder, 2 theelepels uienpoeder en wat zout en witte peper.

Sluit de zak weer en schud alles goed door elkaar. Zorg weer dat alle blokjes goed bedekt zijn door de kruiden. Voeg desnoods een beetje extra kruiden toe, in dezelfde verhoudingen.

Laat de blokjes een nacht marineren in de koelkast.

Bak de spekjes de volgende in een koekenpan met wat olie. Afhankelijk van hoe hard je de spekjes wilt hebben, moet je langer of korter bakken. Maar reken zeker op 10 minuten tot een kwartier op middelhoog vuur.

Zuurkool met vegetarische spekblokjes

Vervolgens kun je de spekjes direct door de stamppot van je keuze doen.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie