Vegetarische ingrediënten- Tofu

Mapo tofu

Na al bijna twee jaar zonder vlees heb ik inmiddels heel wat vegetarische ingrediënten leren kennen. Bekenden, zoals tofu en tempeh, maar ook producten waar ik daarvoor nog nooit van gehoord had, zoals aquafaba en jackfruit.In deze serie op Keukenneusje.nl zal ik de komende tijd allerlei vegetarische ingrediënten behandelen en je tips geven om er echt lekkere gerechten mee te maken.

We beginnen vandaag met een klassieker: tofu!

Tofu? Dat is toch zo’n wit blok, korrelig spul zonder smaak? Ja, dat klopt. Toen ik nog vlees at, was dat ook het beeld dat ik had. Maar inmiddels ben ik echt heel enthousiast over dit product en eet ik het minimaal één keer per week. Hoe je er zelf ook zo enthousiast over kan worden, vertel ik je straks. Maar eerst even een stukje uitleg.

Tofu

Wat is tofu nu eigenlijk?

Tofu is een product van gestremde sojamelk. Eigenlijk een beetje zoals kaas van gestremde melk gemaakt wordt. In Azië wordt het al duizenden jaren gegeten en in landen als China en Japan kom je dan ook veel verschillende soorten tegen. Van zijdezacht tot stevig of gefermenteerd. De variant die wij het meest zien in de supermarkt is de stevige tofu. Deze heeft niet zoveel smaak van zichzelf, maar neemt wel gemakkelijk smaken op, waardoor je het goed kunt marineren.

Tofu bereiden – Hoe doe je dat?

Zo een hap van tofu nemen is niet heel lekker, maar hoe maak je er dan wel iets lekkers van? Door het te marineren en daarna te bakken. Laat de tofu altijd eerst goed uitlekken. Dit kan het gemakkelijkst door te deppen met een schone theedoek of keukenpapier en zo het vocht er een beetje uit te drukken.

Als de tofu goed droog is, snijd je m in blokjes. Ik houd ervan om voor het marineren een beetje bloem door de blokjes te mengen, zo hecht marinade nog beter en krijg je een krokant korstje bij het bakken. Marineer de blokjes in een sausje naar keuze (ik geef straks tips) en bak deze blokjes in een koekenpan met een klein beetje olie krokant.

Japanse bowl

Tips voor koken met tofu

Ik houd heel erg van Aziatische smaken, dus het is geen verrassing dat mijn favoriete gerechten met tofu dan ook een Aziatisch tintje hebben. Het lekkerste vind ik om tofublokjes te bakken met een beetje bloem en gembersiroop. Zoet-zure saus en ketjap zijn ook favoriet. Maar er is nog veel mogelijk. Voor meer inspiratie raad ik je deze recepten aan.

Recepten met tofu

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.