Zweedse gehaktballetjes (Kötbullar) recept

Zweedse gehaktballetjes

De kötbullar, Zweedse gehaktballetjes, zijn wereldwijd vooral bekend, omdat ze geserveerd worden bij IKEA. In Zweden zelf zijn de gehaktballetjes vooral een snack voor tussendoor. Omdat ik altijd erg leuk vind om gerechten uit de landen en steden waar ik ben geweest zelf thuis te maken, heb ik besloten ook een keer Zweedse gehaktballen zelf te maken.

Liever geen vlees? Ik heb ook een recept voor vegetarische balletjes op dit blog. Minstens zo lekker als de echte van IKEA.

Kruidenmix Zweedse ballen

Via Google vond ik diverse recepten. Het recept voor de Zweedse gehaktballetjes is bijna overal hetzelfde. Origineel wordt het gehakt gekruid met Allroundkrydda, een kruidenmix met voornamelijk piment. Omdat deze Zweedse kruidenmix in Nederland niet zo gemakkelijk te verkrijgen is, heb ik ervoor gekozen alleen piment, zout en peper te gebruiken.

Zweedse ballen (Kötbullar)

Zweedse gehaktballetjes saus

Naast de kruidenmix door het gehakt, is de saus heel kenmerkend voor de Zweedse gehaktballetjes. Sommigen maken deze bruine saus met een scheutje cognac of whisky. Ik heb gekozen voor een alcoholvrije variant.

Recept Zweedse gehaktballetjes (Kötbullar)

Ingrediënten voor de Zweedse gehaktballetjes:

500 gram half-om-half-gehakt
250 ml melk
75 gram paneermeel
1 ui
1 ei
Een snufje piment
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)

Bereidingswijze Zweedse gehaktballetjes:

Snipper de ui. Smelt wat boter in een koekenpan en bak de ui glazig.

Meng ondertussen het paneermeel met de melk.

Vervolgens doe je het gehakt in een kom. Meng het gehakt met het mengsel van paneermeel en melk, de ui, het ei en de kruiden.

Draai van het gehakt balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Smelt nog een flinke klont boter in de braadpan en bak de Zweedse gehaktballetjes op laag vuur bruin. Draai de balletjes regelmatig om.

Zweedse ballen

Ik heb bij de Zweedse gehaktballetjes gebakken krieltjes geserveerd. Maar je kunt natuurlijk ook voor frietjes, gebakken aardappelen of aardappelpuree kiezen. In Zweden zelf worden de balletjes meestal met aardappelpuree geserveerd.

Recept voor saus bij de Zweedse gehaktballetjes

Bij de Zweedse gehaktballetjes hoort natuurlijk ook de kenmerkende bruine saus.

Ingrediënten:
200 ml runderbouillon
100 ml room
1 eetlepel bloem
Een scheutje sojasaus

Bereidingswijze:
Breng de runderbouillon aan de kook (eventueel kun je ook een deel van het kookvocht van de gehaktballetjes toevoegen). Voeg vervolgens de room toe en laat de saus indikken door 1 eetlepel bloem toe te voegen. Roer de saus ondertussen goed met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg op het eind naar smaak nog een scheutje sojasaus toe en eventueel wat zout en peper.

Saus voor Zweedse gehaktballen

In Zweden wordt bij de gehaktballetjes ook nog een schepje veenbessencompote geserveerd. Je kunt hier eventueel ook bosvruchtenjam of zwarte bessen jam voor gebruiken.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie