Vegetarische balletjes recept met seitan

Vegetarische balletjes recept

Wie aan Zweedse balletjes denkt, denkt aan IKEA. Een hele tijd geleden maakte ik al een recept voor deze Kötbullar, maar ik vond het nu toch ook wel eens tijd worden voor een vega-variant. En daarom nu dus deze vegetarische Zweedse balletjes. O ja, ze zijn trouwens eigenlijk helemaal vegan, want er zitten ook geen melkproducten of eieren in.

Vegetarische balletjes recept – Ingrediënten

Voor ongeveer 20 balletjes heb je nodig:

  • 250 gram tofu
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 kleine ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 theelepel foelie of nootmuskaat
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel piment
  • 100 gram tarweglutenpoeder
  • Zonnebloemolie om de balletjes in te bakken.

Vegetarische balletjes maken

Vegan Zweedse balletjes maken – Bereiding

Het ‘gehakt’ voor deze vegan balletjes maak je het gemakkelijkst met een keukenmachine. Dep eerst de tofu droog en snijd deze in blokjes. Meng het vervolgens samen met de sojasaus tot een glad geheel.

Daarna snijd je de ui, knoflook en wortel in kleine stukken en meng je dit samen met de foelie door het tofu mengsel. Maak het met de keukenmachine tot een glad geheel. Het is goed als je geen grote stukken wortel, ui of knoflook meer ziet zitten.

Meng nu in een kom het tarweglutenpoeder met de piment, het uienpoeder en het knoflookpoeder. Schep er vervolgens het tofumengsel bij en kneed het tot één geheel. Goed kneden, totdat al het poeder is opgenomen in de seitan.

Als de seitan klaar is, kun je er meteen de vegetarische balletjes van gaan rollen. Dit gaat eigenlijk een beetje hetzelfde als met gehakt. Neem steeds een stuk van de seitan en rol dit tot een balletje. Leg de balletjes op een bord, totdat je ze allemaal hebt gerold.

Vegetarische balletjes recept

Vegetarische balletjes bakken

Verhit nu in een koekenpan een laag olie. Bak op (middel)hoog vuur de balletjes erin. Af en toe omdraaien. Let goed op dat de balletjes niet verbranden. Het kan soms heel hard gaan. Als de vegetarische balletjes bruin en krokant zijn, zijn ze goed.

Serveer de balletjes bijvoorbeeld met pasta en een champignonroomsausje.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie