Vegetarische ingrediënten – Seitan

Seitan reepjes voor vegetarische babi pangang

In het derde deel van mijn serie over vegetarische ingrediënten behandel ik een wat minder bekende vleesvervanger, namelijk: seitan. Je kunt het in de supermarkt kopen, in een potje van het merk Smaakt. Of in de toko, maar ik maak het meestal zelf van tarwegluten poeder dat ik online koop bij De Notenshop.

Wat is seitan?

Seitan is een vleesvervanger die in Aziatische landen veel gebruikt wordt. Het wordt gemaakt van tarwegluten poeder, dat veel eiwit bevat en zorgt voor een elastische, vlezige structuur. En omdat je er in eerste instantie een soort deeg van maakt, kun je er eigenlijk alle kanten mee op. Je kunt er burgers mee maken, of balletjes of blokjes/reepjes voor in wokgerechten.

Seitan voor vegetarische babi pangang

Hoe maak je seitan?

Als je het heel eenvoudig houdt, maak je seitan door de tarwegluten te mengen met water en er een deeg van te kneden. Je hebt ongeveer evenveel vocht als tarwegluten nodig. Omdat het zo heel saai zou smaken, kiezen veel mensen ervoor eerst nog wat kruiden aan het tarwegluten poeder of een bouillonblokje aan het water toe te voegen. Je kunt het op deze manier eigenlijk helemaal kruiden naar je eigen smaak.

Hoe bereid je seitan?

Nadat je het seitan deeg hebt gemaakt, kun je er alle kanten mee op. Je kunt het in kleine stukjes snijden en stomen of bakken. Maar frituren of grillen kan ook prima. Wat je ermee doet is eigenlijk vooral afhankelijk van welk gerecht je wilt maken.

Seitan voor vegan cuban sandwich

Tips voor koken met seitan

Als je seitan gaat stomen heb je maar een klein laagje water of bouillon nodig. Laat het niet te hard borrelen, omdat er ander stukjes van het deeg afbreken.

Ook als je seitan gaat grillen raad ik je aan het eerst even kort te bakken, zodat het al een beetje steviger is aan de buitenkant. Ik doe dit meestal in een laagje olie. Blijf er altijd bij, want seitan bakken kan hard gaan en je wilt natuurlijk niet dat het verbrand.

Vegetarische babi pangang van seitan

Recepten met seitan

Mijn favoriete gerecht om te maken met seitan is babi pangang. Bekijk voor dit gerecht en meer inspiratie eens de volgende recepten.

Als ik gebakken seitan overhoudt, doe ik het ook wel eens door een salade bij de lunch. Dat is ook echt heel lekker.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.