Vegan Cuban Sandwich recept

Vegan Cuban Sandwich

Toen ik in 2012 met een vriendin een rondreis maakte door Cuba, aten we bijna elke dag een Cuban sandwich als lunch. Dit was eigenlijk meestal gewoon een soort tosti met ham, kaas en vaak koude sperziebonen. Niet echt heel bijzonder. Dit komt waarschijnlijk omdat we met de groep bijna altijd in staatsrestaurants aten. Als je met een groep toeristen door Cuba reist, bent je gebonden aan speciale staatsrestaurant. Je kunt niet even zomaar bij een lokaal restaurantje gaan eten. Gevolg is dat je eigenlijk altijd bij restaurants eet waar de kwaliteit van de gerechten minder goed is dan bij lokale restaurants. Dit gold ook voor de sandwiches bij de lunch.

Cuban Sandwich recept uit de film chef

Maar toen zag ik een paar jaar geleden de film Chef. Dit maakte de Cuban Sandwich een stuk interessanter en aantrekkelijker. Natuurlijk besloot ik wel meteen een vegan variant van deze Cuban Sandwich te maken.

Vegan Cuban Sandwich

De kaas vervangen is niet de grootste uitdaging, aangezien er tegenwoordig verschillende soorten vegan kaas te krijgen zijn. Ik koos voor vegan kaas met kruiden van Willemsburger. Maar wat te doen met de gemarineerde ham? Naar veel zoeken en vergelijken op internet, koos ik voor seitan als vleesvervanger in dit gerecht. Ik maakte zelf de Mojo-seitan voor dit gerecht en hij is echt heel lekker geworden. Ik wil deze vegan Cuban sandwich dus zeker nog vaker gaan maken.

Seitan voor vegan cuban sandwich

Recept vegan cuban sandwich

Ingrediënten

Voor 2 broodjes heb je nodig:

2 broodjes. Ik heb panini’s gebruikt, maar ik denk dat een wat dikkere broodsoort ook lekker is.

Voor de seitan:
150 gram tofu
2 eetlepels sinaasappelsap
1 halve ui
2 tenen knoflook
Een halve eetlepel limoensap
Een handje muntblaadjes
50 gram glutenpoeder
1 theelepel oregano
Een halve theelepel komijnpoeder
Een beetje zout

Verder:
Fijne mosterd
Plakjes augurk
4 plakjes vegan kaas
Plantaardige boter (ik heb de sojaboter van Alpro gebruikt).

Cuban sandwich vegan

Vegan Cuban Sandwich maken

We beginnen natuurlijk met het maken van de seitan. Dep hiervoor de tofu goed droog en snijd deze in stukken. Doe de tofu samen met sinaasappelsap in een blender en meng het tot een glad goedje. Voeg daarna de fijngesneden ui, knoflook, de muntblaadjes en het limoensap toe. Meng opnieuw tot een helemaal glad is en met zo min mogelijk brokjes erin.

In een kom meng je het tarweglutenpoeder met de oregano, komijn en het zout. Doe het tofumengsel erbij en kneed het met de hand tot een stevig deeg. Vorm een langwerpig brood van de seitan en snijd het in dunne plakken.

Verhit een laag olijfolie in een grote koekenpan. Als de olie goed heet is doe je de seitan in de pan. Bak je de seitan in ongeveer 5-6 minuten bruin. Pas op dat het niet aanbrandt. Dat kan snel gaan namelijk. Zet de plakken seitan apart om een beetje af te koelen en harder te worden.

Nu kun je de Cuban sandwiches gaan opbouwen. Snijd de broodjes in de lengte doormidden en besmeer beide kanten met de vegan boter. Smeer daarna op de onderste helft een laag mosterd en beleg deze met schijfjes augurk. Leg daarna de helft dan seitan plakjes erop en als laatste de kaas. Leg tot slot de bovenste helft op het broodje.

Verhit een grill ijzer en bak hierin de cuban sandwiches tot de kaas goed gesmolten is.

Vegan Cuban Sandwich

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.