Vegan Irish stew met jackfruit

Vegan Irish stew

Met dit winterse weer zijn stoofpotjes een heerlijk verwarmend comfort food. Het was dan ook geen verrassing dat de Ierse beef stew een populair recept is de laatste tijd op dit blog. Maar dit recept komt uit de tijd dat ik nog vlees at, dus vond ik het tijd om hier eens een vegan variant van te maken. De vegan Irish stew maak ik met jackfruit. Deze vrucht is door de draderige structuur een ideale vleesvervanger in stoofgerechten.

Ingrediënten vegan Irish stew

Voor 2 – 3 personen heb je nodig:

  • Een blik jackfruit in brine (565 gram), bijvoorbeeld deze.
  • 1 grote ui (of 2 kleintjes)
  • 4 – 5 tenen knoflook
  • 1 eetlepel worcestershire saus (als je geen vegan variant kunt vinden, kun je ook een beetje azijn en sojasaus gebruiken)
  • Een klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 600 ml groentebouillon
  • Een halve theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel suiker
  • 4 grote wortels
  • 400 gram aardappelen
  • 75 gram champignons

Tip! Serveer bij dit gerecht stokbrood om heerlijk in de saus te dopen tijdens het eten.

Vegan Irish stew

Vegan Irish stew maken – Bereiding

Als eerste doe je de jackfruit in een vergiet. Spoel af met koud water en laat goed uitlekken. Knijp met je vingers de stukken fijn, zodat je reepjes krijgt. Als je wilt, kun je dit ook met twee vorken doen.

Snijd de ui fijn, pers de knoflook en snijd de wortelen in stukken van ongeveer 2-3 centimeter. De champignons kun je ook alvast in plakjes snijden.

Verhit nu wat olie in de pan en doe de ui, knoflook en worcestershire saus in de pan. Fruit dit al roerend 5 minuten aan. Doe de tomatenpuree erbij en bak dit nog een minuutje mee.

Doe de jackfruit met twee eetlepels bloem in de pan en roer alles nog een keer goed door, tot de bloem helemaal is opgenomen.

Voeg vervolgens de bouillon, laurierblaadjes, tijm en suiker toe. Roer het nog een keer door. Daarna doe je de stukken wortel erbij en roer je het nog een keer om. Breng aan de kook en laat het me deksel op de pan 30 minuten pruttelen.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in parten (zorg dat alle stukken ongeveer even groot zijn). 

Als de 30 minuten kooktijd voorbij zijn, voeg je de stukken aardappel en champignons toe en laat je het geheel nog eens 30 minuten sudderen met de deksel op (of totdat de aardappelen  en de wortels zacht genoeg zijn).

Tip! Is de saus niet dik genoeg geworden? Voeg dan een beetje maizena toe en laat het al roerend nog een paar minuten doorkoken.

Serveer de vegan Irish stew in diepe borden.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie