Beef stew – Ierse runderstoofpot

Ierse runder stoof

Tussen alle Japan-blogposts door, had ik ook wel weer eens zin in een gerecht uit een heel ander land. Daarom maakte ik een paar weken geleden Ierse beef stew. Bijna elk land kent wel een eigen variant op stoofvlees. In Nederland is dit bijvoorbeeld hachee of in Frankrijk Boeuf Bourguignon. Beef stew is een Ierse variant die vaak gemaakt met wortel en aardappel erdoor.

Zelf Beef stew maken – Neem de tijd!

Alvast wat handig informatie voor je begint: Zoals bij veel stoofvlees gerechten geldt dat een goed eindresultaat tijd kost. Het vlees moet zeker 3 uur de tijd hebben om lekker mals en gaar te worden.

Ingrediënten Ierse Beef stew

Voor 2 personen heb je nodig:
450-500 rundvlees in blokjes
1 theelepel zout
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
3 eetlepels olijfolie
1 ui, in stukken gesneden
4-5 geperste tenen knoflook
1 eetlepel worcestershire sauce
Een klein blikje tomatenpuree
15 gram bloem
300 ml rode wijn
300 ml runderbouillon
1 halve theelepel gedroogde tij,
1 theelepel suiker
2 laurierblaadjes
4 grote wortels in stukken van ongeveer 2-3 centimeter
300 gram aardappelen, gehalveerd

Tip! Serveer stokbrood bij dit gerecht. Het is heerlijk om stukjes stokbrood in de saus te dopen tijdens het eten.

Irish beef stew

Bereiding Ierse runderstoofpot

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Dep de stukken rundvlees droog en bestrooi het vlees met het zout en de peper. Verhit vervolgens in een grote braadpan 3 eetlepels olijfolie en bak hierin het rundvlees licht aan. Schep het vlees op een bord en zet het apart.

Doe nu de ui, knoflook en worcestershire sauce in de pan en bak dit, al roerend, 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit nog een paar minuten mee.

Doe het rundvlees terug in de pan en bestrooi het met de bloem. Roer het geheel tot de bloem helemaal is opgenomen.

Voeg vervolgens de wijn, runderbouillon, de laurierblaadjes, de tijm en de suiker erdoor. Roer het goed door, zodat er niets aan de bodem van de pan blijft plakken.

Ierse beef stew in oven

Doe de deksel op de pan en plaats deze twee uur in de voorverwarmde oven. Na twee uur voeg je de wortels en de aardappels toe en plaats het gerecht nog een uur in de oven.
Je kunt dit gerecht direct serveren, maar je kunt er ook voor kiezen om het te laten afkoelen en de volgende op te warmen. Dit laatste heb ik niet geprobeerd, maar het schijnt dat de Beef stew daar nog lekkerder van wordt.

Ierse beef stew

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie