Vega(n) ingrediënten – Jackfruit

Jack fruit

Nu we zijn aangekomen bij de (voorlopig) laatste post in mijn serie over vega(n) ingrediënten, is een ingrediënt aan de beurt dat de laatste tijd enorm populair is geworden vooral voor gerechten als vegan pulled pork en vegan rendang. Namelijk: jackfruit. En ja, ik was eerst ook sceptisch over fruit als vleesveranger. Ik was bang dat het erg zoet zou zijn en ik ben nu eenmaal toch echt meer van de hartige smaken. Maar dat valt reuze mee. Het is zelfs heel smakelijk.

Wat is jackfruit en waar koop je het?

Jackfruit is een vrucht die ook wel Nangka wordt genoemd. Het is een heel grote vrucht die vooral in India groeit en in Nederland verkocht wordt in blik. Ik koop het altijd bij de toko en ik ga dan altijd voor het merk AROY-D. Maar je kunt het ook steeds vaker in de supermarkt kopen, zelfs in varianten die al gemarineerd zijn.

Als je jackfruit gaat gebruiken als vleesvervanger zorg dan wel dat je altijd de In brine variant kiest. De variant op siroop is veel te zoet en meer geschikt voor desserts of om mee te bakken.

Is jackfruit gezond?

Omdat je op internet veel leest over of jackfruit nu wel of niet gezond is, vind ik het belangrijk hier ook wat over te zeggen. Jackfruit bevat niet alle voedingsstoffen die je in kant-en-klare vleesvervangers in de winkel zit. Het bevat bijvoorbeeld geen B12. Het is daarom geen volwaardige vleesvervanger qua voedingswaarde. Het bevat wel veel vitamines, waaronder B6 en diverse mineralen en vezels. Dus ongezond is het zeker niet.

Wat kun je ermee?

Zoals gezegd, jackfruit is erg geschikt als vervanger voor draadjesvlees, bijvoorbeeld in stoofgerechten, zoals vegan rendang of stoofvlees. Als je het goed afspoelt nadat het uit het blik komt, kun je het marineren en kruiden zoals je zelf wilt. Jackfruit neemt namelijk heel goed de verschillende smaken op die je eraan meegeeft.

Ropa vieja met jack fruit maken

Tips voor koken met jackfruit

Als je met jackfruit gaat koken, wil ik je graag een aantal tips mee geven:

  • Spoel de stukjes altijd goed af als hij uit het blik komt, zo krijg je een zo ‘schoon’ mogelijk palet om je eigen smaken aan toe te voegen.
  • Verwijder eventuele pitten die nog in de stukken jackfruit zitten.

Recepten met jackfruit

Zelf heb ik jackfruit nog niet zo heel vaak gebruikt. Ik heb op Keukenneusje.nl dan ook nog maar één recept voor jullie dat ik met aquafaba heb gemaakt, namelijk mijn vegan variant van het Cubaanse gerecht ropa vieja. Ik heb ook wel ooit stoofvlees gemaakt met jackfruit, maar daarover was ik nog niet helemaal tevreden, dus dat recept wil ik eerst nog wat verder verfijnen. Verder staat nog op mijn to-cook-lijstje: vegan-kip-kerrie-salade met jackfruit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.