Vegan worstenbroodjes maken

Vegan worstenbroodjes

Een tijdje geleden ontdekte ik dat je heel gemakkelijk vegan worstjes kunt maken van seitan. Door de structuur van de worstjes, bedacht ik me dat ze ook wel eens heel geschikt zouden kunnen zijn om er vegan worstenbroodjes mee te maken. Door de kruiden en ingrediënten bij de worstjes iets aan te passen, smaakt het echt naar worstenbroodjes vulling. Op het resultaat was ik echt heel trots. Jordan vond de broodjes ook heel lekker.

Ingrediënten vegan worstenbroodjes

Voor 6 grote broodjes heb je nodig:

  • Een half pak Koopmans witbrood mix
  • 138 ml koud water
  • 10 gram plantaardige margarine

Voor de worstjes:

  • 80 gram witte bonen uit blik of pot
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijngeperst)
  • Bouillon van 250 ml warm (net van de kook) water en een half groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram tarwegluten (ik koop die altijd bij de Notenshop)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 11 gram eldelgistvlokken
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel komijnpoeder

Verder heb je nog nodig:

  • Een stoommand die op één van je kookpannen past of een stoommand op je rijstkoker
  • Aluminiumfolie
Vegan worstenrbroodjes maken

Vegan worstenbroodjes maken – Bereiding

Het beste kun je als eerste de worstjes maken. Als die in de stoommand liggen om gaar te stomen, kun je het deeg voor de broodjes maken.

Vegan worst voor worstenbroodjes maken

Om de vegan worstjes te maken, laat je eerst de witte bonnen uitlekken. Pureer ze in een keukenmachine. Snijd de ui fijn en pers de knoflookteentjes en voeg ze toe aan de gepureerde bonen. Voeg ook de bouillon en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar met de keukenmachine.

Roer de tarwegluten, edelgistvlokken en de kruiden door elkaar en voeg dit toe aan het natte mengsel voor de worstjes. Meng het nog even met de keukenmachine, totdat je een mooi deeg krijgt.

Verdeel met vochtige handen het mengsel in 6 gelijke delen en rol hier de worstjes van. De worstjes rol je daarna elk in een ruim stuk aluminiumfolie. De uiteinden van de aluminiumfolie draai je dicht, zodat het eruit ziet als een zuurtje in een snoeppapiertje. Niet te strak dichtdraaien! De worstjes zetten straks namelijk nog uit met het stomen.

Stoom de worstjes 40 -45 minuten in een stoommand op een pan met kokend water of in een stoommandje op een rijstkoker.

Deeg voor vegan worstenbroodjes maken

Ondertussen gaan we het deeg maken voor de broodjes. Meng in een keukenmachine de helft van de witbroodmix, het water en de margarine. Laat alles 5 minuten door kneden.

Verdeel het deeg in zes gelijke stukken. Rol hier bolletjes van en leg deze op een bord met een laagje bloem. Laat ze ongeveer 10 minuten rijzen. Ik doe dit in een oven die ik eerst op 60 graden heb laten voorverwarmen. Als de oven is voorverwarmd, zet ik de oven weer uit en laat ik het deeg erin rijzen met de deur van de oven dicht.

Haal de worstjes uit de stomer. Verwijder het aluminiumfolie en laat de worstjes een beetje afkoelen.

Als het deeg voldoende gerezen is, rol je ze op een met bloem beklede ondergrond tot ovale lapjes die groot genoeg zijn om om de worstjes vouwen. Leg in de lengte op het ovaal een worstje, vouw de boven en onderkant van de lap over het worstje. Vouw één van de zijkanten van de lap deeg over het worstje en rol het broodje op. Knijp de vouw goed dicht en rol het broodje nog een paar keer heen en weer, zodat het echt mooi dicht blijft zitten.

Leg de broodjes met de vouw naar bedenen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afgedekt nog 45 minuten rijzen.

Verwarm een kwartier voor het einde van de rijstijd de oven voor op 210 graden (hetelucht).

Vegan worstenbroodjes

Vegan worstenbroodjes bakken

Bestrijk de broodjes voor de oven in gaan met een klein beetje sojamelk en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

Laat de broodjes nog 10 minuten in de oven met de deur op rusten voor je ze eet.

Eet je de broodjes niet meteen? Dan kun je ze nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast als ze zijn afgekoeld. Warm de broodjes op in een oven op 175 graden in 12 minuten.

Vegan worstenrbroodjes met seitanworstjes

Eet smakelijk!

2 Antwoorden op “Vegan worstenbroodjes maken”

  1. beste Amanda,
    Zie je recept voor vega worstenbroodjes. Wat ik me echter afvraag is waarom je de vulling vooraf gaart en niet, zoals bij een vleesvulling, gaart tijdens het bakproces in de oven.
    In afwachting,

    Maurice Geven

    1. Hallo Maurice,

      Sorry voor de late reactie. Omdat de worstjes gemaakt worden met tarwegluten, moet je ze voorgaren (stomen). Anders drogen ze uit tijdens het bakken van de worstenbroodjes in de oven en worden ze taai.

      Groetjes,

      Amanda

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.