Vegan worstjes van seitan

Bonenstoof met vegan worst

Zelf vegan worstjes maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt hiervoor wel een stoommand of een rijstkoker met stoommand nodig, maar verder is het eigenlijk best makkelijk om klaar te maken. Voor deze worstjes maakte ik een ‘deeg’ van seitan en verschillende smaakmakers. Hier rol je worstjes van en die moeten dan nog even stomen. Ik vind het zelf het lekkerste om ze daarna ook nog even te bakken of grillen, voor een krokanter korstje.

Ingrediënten seitan worstjes – Wat heb je nodig?

Voor 6 vegan seitan worstjes heb je nodig:

  • 80 gram witte bonen uit blik of pot
  • 1 rode peper
  • 240 ml warm (net van de kook) water
  • Een half groentebouillonblokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 150 gram tarwegluten (ik koop die altijd bij de Notenshop)
  • 11 gram eldelgistvlokken
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder

Verder heb je nog nodig:

  • Een stoommand die op één van je kookpannen past of een stoommand op je rijstkoker
  • Aluminiumfolie
Vegan worstjes stomen

Vegan worstjes maken – Bereiding

Laat als eerste de bonen uitlekken en doe ze in je keukenmachine om ze fijn te malen.

Snijd daarna het knoflookteentje fijn en meng het water met het bouillonblokje.

Voeg de knoflook, boullion, olijfolie en sojasaus toe aan de gepureerde bonen en meng alles door elkaar.

Meng vervolgens in een kom de tarwegluten, edelgistvlokken, uien- en komijnpoeder door elkaar.

Voeg dit toe aan het mengsel in je keukenmachine en laat dit nog even mengen, zodat je een mooi deeg krijgt. Het mag best een beetje vochtig voelen.

Verdeel met vochtige handen het mengsel in 6 gelijke delen en rol hier de worstjes van.

De worstjes rol daarna in je een ruim stuk aluminiumfolie. De uiteinden van de aluminiumfolie draai je dicht, zodat het eruit ziet als een zuurtje in een snoeppapiertje. Niet te strak dichtdraaien! De worstjes zetten straks namelijk nog uit met het stomen.

Bonenstoof met vegan worst

Seitan worstjes stomen

Leeg de worstjes in de stoommand. Als je een elektrische rijstkoker gebruikt, kun je de pan vullen met een ruime laag water. Zet de stoommand bovenop de pan, met het deksel erop. Zet daarna de rijstkoker aan en laat de worstjes 45 minuten stomen.

Stoom je met een pan? Dan moet je het water eerst aan de kook brengen voor je stoommand op de pan zet. Als het water kookt en de mand op de pan staat laat je de worstjes ook gewoon 45 minuten stomen.

Als de worstjes klaar zijn kun je ze uit het aluminiumfolie halen en direct serveren. Ik vind het zelf lekker om ze nog even rondom aan te bakken in een koekenpan, zodat de buitenkant iets meer bite krijgt.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie