Vegan tiramisu recept – Update december 2023

Vegan Tiramisu

Tijdens onze citytrip naar Rome in 2019 aten we voor het eerst vegan tiramisu en die was zó lekker!! Vooral Jordan heeft er echt enorm van zitten smullen. En daarom besloot ik zelf ook eens een poging te wagen om zelf deze tiramisu te maken, zonder eieren en natuurlijk lactosevrij. Na wat speuren op internet en verschillende recepten bestuderen stond ik eigenlijk alleen nog voor de keuze: ga ik de mascarpone vervangen door zachte tofu of door aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten. Mijn keuze viel uiteindelijk op de tofu, omdat ik verwachte dat de structuur daarmee het dichtste bij de vegan tiramisu uit Rome in de buurt zou komen.

Inmiddels heb ik dit recept al meerdere keren gemaakt en dus ook nog wat aangepast. Daarom werd het tijd voor een update.

Misschien ook interessant? Ik heb op basis van aquafaba ook al eens een vegan chocolademousse gemaakt. Lees hier het recept: Chocolademousse zonder ei en lactosevrij.

Ingrediënten vegan tiramisu

Voor 4 porties heb je nodig:

  • 300 gram silken tofu (te koop bij de toko)
  • 150 ml espresso of sterke koffie
  • 100 gram plantaardige margarine (bijvoorbeeld van Wajang)
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 2 flinke eetlepels bloem
  • 30 ml amaretto (als je geen alcohol wilt gebruiken kun je ook een theelepel amandelaroma gebruiken)
  • 200 gram vegan koekjes (ik heb de Digestive koekjes van Jumbo eigen merk gebruikt)
  • Cacaopoeder (zoveel als je lekker vindt)
Tiramisu zonder ei en lactosevrij

Vegan tiramisu maken, zonder ei en lactosevrij

Het is trouwens belangrijk dat je de tiramisu maakt ruim voor je hem wilt eten. Deze vegan tiramisu moet namelijk nog minimaal 8 uur (een nacht), liefst wat langer in de koelkast staan om op te stijven.

Om de vegan tiramisu te maken begin je met het zetten van de koffie en het smelten van de margarine. Zorg dat zowel de margarine als de koffie goed zijn afgekoeld voor je verder gaat.

Doe de tofu (je kunt m alvast een beetje verkruimelen met je handen) in een keukenmachine of blender samen met de suiker en amaretto. Meng het tot een glad geheel. Voeg daarna beetje bij beetje de gesmolten margarine toe en meng dit door het tofu mengsel. Voeg steeds pas een nieuwe deel margarine toe als het vorige deel volledig is opgenomen. Uiteindelijk houd je een glad, egaal mengsel over. Meng er aan het eind nog de twee eetlepels bloem doorheen. Dit geeft een wat stevigere structuur aan je tiramisu.

Doe de koffie in een schaal of kom die groot genoeg is zodat je er de koekjes in kunt dopen.

Doop vervolgens de koekjes één voor één in de koffie en leg ze op de bodem van een kleine schaal (van ongeveer 20 bij 10 cm of 15 bij 15 cm). Als je een volledige laag koekjes hebt, schep je er een deel van het tofu mengsel overheen. Voeg vervolgens weer een laag in koffie gedoopte koekjes toe en daarna weer een laag tofu mengsel etc etc. Eindig met een laag tofu mengsel.

Strooi er tot slot cacaopoeder overheen, zoveel als je lekker vindt, en zet de schaal in de koelkast.

Belangrijk! Deze vegan tiramisu moet minimaal een nacht (of 8 uur) in de koelkast opstijven voor je ‘m serveert.

Vegan Tiramisu

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.