Vegan báhn mi recept

Vegan báhn mi

Báhn mi is een Vietnamees broodje, dat gebaseerd is op de Franse keuken. Báhn mi wordt gemaakt met een soort baguette. Ik gebruik in dit recept ‘gewone’ afbakbaguettes uit de supermarkt, maar traditioneel wordt het broodje in Vietnam gemaakt met een mix van tarwe- en rijstmeel. Als beleg zit op een báhn mi meestal vlees (leverpaté en verschillende soorten vlees). Uiteraard maakte ik een vegan variant. Hiervoor gebruikte ik gemarineerde tofuplakken.

Ingrediënten voor vegan báhn mi met tofu

Voor 2 broodjes heb je nodig:

  • 2 baguettes
  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 80 ml water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 geperste teen knoflook
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel maïzena
  • Een derde van een winterpeen of een hele wortel
  • 12 plakjes komkommer
  • Vegan mayonaise
  • 8 gram koriander*
  • Een derde tot een een halve rode peper

*Ik houd erg van koriander, dus ik doe er best veel op, maar als je liever wat minder erop wilt, kan dat natuurlijk ook.

Vegan báhn mi met tofu maken – Bereiding

We beginnen met het voorbereiden van de tofu. Laat hiervoor de tofu goed uitlekken en dep deze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de tofu vervolgens in plakken van ongeveer een 1 centimeter dik.

Meng in een bak of schaal waarin je de tofu gaat marineren de volgende ingrediënten: de sojasaus, 80 ml water, de sesamolie, geperste knoflook en de geraspte gember. Laat hierin de tofu het liefst minimaal een half uur marineren.

Ondertussen kun je alvast de baguettes afbakken en de groente gaan bereiden. Rasp de wortel in dunne reepjes en snijd de komkommer in plakjes. Eigenlijk moeten de groente ook gemarineerd worden in een zoetzure saus. Deze kun je maken met een beetje (rijst)azijn en suiker. Ik houd niet zo van deze smaak, dus ik heb ervoor gekozen om de groente gewoon te gebruiken zoals ze zijn.

Verwijder de pitjes uit de rode peper en snijd deze in (halve) ringen.

Als de tofu lang genoeg heeft gemarineerd, kun je de plakjes gaan bakken in een koekenpan. Bewaar de marinade, want daarmee gaan we zo meteen nog een saus maken. Verhit de koekenpan en bak de tofu aan beide kanten tot je een mooi bruin en enigszins krokant korstje krijgt.

Verwarm de marinade in een steelpan en voeg als het begint te koken de maïzena met wat water toe. Goed doorroeren en laten verwarmen, zodat het sausje lekker indikt.

Vegan báhn mi sandwich met tof

Vegan báhn mi beleggen

Als alles ingrediënten klaar zijn, kun je báhn mi broodjes gaan beleggen. Besmeer eerst beide helften van het broodje met een dun laagje vegan mayonaise. Leg daarna op de onderste helft de komkommer plakjes en de geraspte wortel. Daar bovenop leg je de plakjes tofu. Smeer er nog wat van de saus op en strooi er tot slot nog wat koriander en rode peper overheen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.