Gezonde ‘shoarma’ salade

Gezonde vegan shoarma salade

Maaltijdsalades zijn een ideale manier om veel groente te verwerken in een maaltijd. Je kunt eindeloos veel combinaties maken en dus ook restjes verwerken die je nog over hebt in je koel- of voorraadkast. Ik ben ook altijd op zoek naar ideeën voor lekkere maaltijdsalades. Toen ik eind november het restaurant SLA in Amsterdam ontdekte, gaf de menukaart me meteen een hoop inspiratie. Zo is deze ‘gezonde shoarma salade’ gebaseerd op de killer kapsalon salade van SLA.

Natuurlijk houden we het wel veganistisch, dus maakte ik de shoarma van oesterzwammen. Verder heb ik in deze salade wortel, paprika, rucola melange, komkommer en rode ui verwerkt. Ik wilde eigenlijk zoete aardappel gebruiken in plaats van wortel, maar ik had nog wortel die op moesten en dat bleek een prima alternatief. Maar je kunt dus zelf ook de wortel vervangen door zoete aardappel.

Voor dressing maakte ik een mengsel van sojayoghurt, knoflook, citroensap en harissa.

Ingrediënten voor gezonde vegan shoarma salade

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 300 gram oesterzwammen
  • 3 theelepels shoarmakruiden
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 3 wortels
  • 1 rode paprika
  • Een halve rode ui
  • 75 gram rucolamelange
  • Een derde van een komkommer

Voor de dressing:

  • 15 gram sojayoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels harissa
  • Eventueel wat water om de dressing dunner te maken

Je kunt deze salade serveren met quinoa, meergranenrijst of pitabrood. Ik koos voor pitabroodjes.

Vegan shoarma salade met oesterwzwammen

Gezonde, vegan shoarma salade maken – Bereiding

Omdat de wortels het lekkerst zijn als je ze eerst even roostert in de oven, gaan we hiermee beginnen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortels en snijd ze in blokjes. Meng de blokjes met een beetje olijfolie en verspreid ze over een met bakpapier bedekte bakplaat. Rooster de wortelstukjes in ongeveer 20 minuten gaar.

Terwijl de wortels in de oven staan kun je de shoarma van oesterzwammen gaan maken. Snijd de oesterzwammen in reepjes en meng ze vervolgens in een kom met een eetlepel plantaardige olie en shoarmakruiden. Zorg dat alle reepjes goed bedekt zijn met de kruiden.

Snijd de rode ui grof en rode paprika in blokjes. Bak vervolgens de oesterzwam shoarmareepjes in een koekenpan of hapjespan in 5 tot 8 minuten gaar. Bak de laatste minuten ook de rode ui en paprika mee.

Snijd ook nog even de komkommer in blokjes.

Nu moeten we nog de dressing maken. Hiervoor meng je heel simpel alle ingrediënten door elkaar. Water kun je eventueel toevoegen om de dressing dunner te maken.

Serveer de salade als volgt: verdeel de rucola melange over de borden. Schep de stukjes wortel en de oesterzwamshoarma met ui en paprika er overheen en schenk tot slot de dressing erover.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.