Vegan stooflapjes van seitan maken

Vegan stooflampjes met andijviestamppot

Stamppotten, zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, krijg ik er altijd weer heel veel zin. Laatste maakte ik andijviestammpot en besloot ik te proberen om zelf vegan stooflapjes erbij te maken. Seitan leek me daar een heel geschikt product voor, en dat was gelukkig ook zo. De vegan stooflapjes op de foto zijn nog wel iets dikker dan ik zou willen, dus ik raad je aan om tijdens het maken van dit gerecht te proberen de lapjes wat dunner te maken.

Ingrediënten voor vegan stooflapjes

Voor 2 personen (4 tot 5 dunne lapjes) heb je nodig:

  • 100 gram tarwegluten (ik koop dit bij De Notenshop).
  • 2 eetlepels edelgistvlokken (ook die koop ik hier).
  • 2 theelepels sojasaus
  • 150 ml groentebouillon (afgekoeld)
  • 1 theelepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook

En een stoommand voor op een pan of je rijstkoker.

Vegan stooflapjes van seitan

Vegan stooflapjes van seitan maken – Bereiding

Snijd de teentjes knoflook zo fijn mogelijk (of pers met een knoflookpers). Meng in een kom of grote beker de bouillon, sojasaus, olijfolie en de knoflook en zet apart. Het is belangrijk dat de bouillon goed is afgekoeld tot minimaal kamertemperatuur, anders is het straks te heet om je met handen de seitan te kunnen kneden.

In een andere kom meng je de tarwegluten met de edelgistvlokken. Vervolgens schenk je er het mengsel met de bouillon bij. Kneed dit tot een mooi soepel deeg.

Verdeel het deeg in 4 of 5 platte lapjes en stoom de lapjes 30 minuten in een stoommand op een pan met kokend water of op je rijstkoker met een flinke laag water erin. Bedek de stoommand wel eerst met een laag aluminiumfolie, dan kun je hier eventueel vocht dat vrijkomt in opvangen.

Als de lapjes klaar zijn met stomen, kun je ze het beste nog even kort (minuutje of 5) bakken in een koekenpan met een beetje olie. Ik vind het dan ook erg lekker om nog een uitje mee te bakken in de pan en beetje jus. Vegan jus kun je heel gemakkelijk maken met de verschillende zakjes voor jus uit de supermarkt, kijk wel even goed of er geen melkpoeder in zit. Tijdens het maken van de jus, vervang je de boter gewoon door plantaardige margarine.

Serveer de stooflapjes met een lekkere stamppot.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.