Valenciaanse paella – Recept voor zelf paella maken

Zelf paella maken

Paella is een bekend Spaans gerecht uit Valencia. Het belangrijkste ingrediënt is de paellarijst. Deze rijst heeft korte dikke korrels met een hoog absorptievermogen. In paella wordt de rijst gaar door deze te koken in bouillon. De bouillon wordt opgenomen door de rijst en geeft de kenmerkende smaak aan het gerecht. Om zelf paella te maken bestaan talrijke recepten met verschillende ingrediënten, zoals vis, garnalen, kip, chorizo, konijn etc etc. Qua groente wordt het gerecht vaak aangevuld met erwtjes, paprika of artisjokken.

Paella recept

Paella makenIk heb gekozen voor een Paella met zeevruchten, garnalen, kip en chorizo en erwtjes. Omdat ik geen paella pan heb, heb ik gerecht bereid in een grote hapjespan. Dat gaat overigens prima. Hieronder vind je het recept dat ik heb gebruikt om zelf paella te maken. Overigens is de paella die ik heb gemaakt niet zo geel geworden als je vaak ziet. Ik denk dat dit komt doordat ik te weinig saffraan heb gebruikt of een te goedkope variant die niet sterk genoeg was.

Ingrediënten Paella

Voor 2-3 personen

4 eetlepels olijfolie
1 fijngesneden ui
2 fijngesneden teentjes knoflook
1 fijngesneden rode peper
125 gram chorizo in stukjes (zonder vel)
1 kipfilet in stukjes gesneden
175 gram ongekookte paellarijst
100 ml droge witte wijn
0,75 liter kippenbouillon
Tijm (naar smaak)
1 klein plukje saffraan
Zout en peper naar smaak
100 – 125 gram zeevruchten
12 grote garnalen
2 tomaten (ontdaan van de zaadlijsten en in stukjes gesneden)
40 gram bevroren tuinerwtjes
Een handje fijngesneden peterselie
1 citroen in parten

Zelf paella maken – Bereiding

Zelf paella makenVerhit de olijfolie in een (paella)pan op middelmatig tot hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe en roer een paar minuten goed door. Voeg nu de chorizo, kip en de rijst toe en bak dit nog eens een paar minuten goed door.

Roer nu de helft van de bouillon erdoor en voeg daarna de witte wijn, tijm en saffraan toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten sudderen. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen.

Kijk na 15 minuten of de rijst gaar is. Dit kun je doen door te proeven of door een korrel uit de pan te halen en doormidden te snijden. Als de kern nog zichtbaar is, is de rijst nog niet gaar. Als de rijst nog niet gaar is, voeg je een derde van de overgebleven bouillon toe en laat je het een paar minuten sudderen totdat de bouillon is opgenomen. Voeg vervolgens steeds een beetje bouillon toe totdat de rijst gaar is.

Als de rijst gaar is, voeg je de zeevruchten, tomaten en erwtjes erdoor en laat je het geheel nog 2 minuten sudderen.

Paella receptLeg vervolgens de garnalen op de paella en bedek de pan met aluminiumfolie. Laat dit zo nog 3-5 minuten doorkoken.

Verwijder de aluminiumfolie en schep de paella op de borden. Strooi er wat fijngehakte peterselie over en serveer elk portie met een partje citroen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie