Santa Clara, Cuba – Mausoleum van Ché Guevara en monument Tren Blindado

Mausoleum Ché Guevara

Op weg van Santiago de Cuba naar Varadero, de laatste stop tijdens de reis door Cuba, maakten we een tussenstop in Santa Clara. Ondanks dat het met 200.000 geen kleine stad is, kent Santa Clara eigenlijk maar twee belangrijke bezienswaardigheden: het mausoleum van Ché Guevara en de Tren Blindado.

Bezienswaardigheden Santa Clara

Museum en monument Tren Blindado

Het monument Tren Blindado bestaat uit een bulldozer en enkele treinwagons. Dit is een monument ter ere van een belangrijke overwinning van het rebellenleger van Ché Guevara. Eind december 1958 vochten de rebellen hier een strijd tegen het leger van de toenmalige Cubaanse dictator Batista. Deze had een gepantserde trein met wapens naar Santa Clara gestuurd om zijn soldaten te steunen. Deze trein werd vlakbij het station van Santa Clara door de rebellen van Ché Guevara met een bulldozer tot stilstand gebracht. Dit was het begin van de overwinning van de rebellen op Batista en het terugtrekken van de dictator.

Monument Tren Blindado Monument Tren Blindado, Santa Clara

Het monument Tren Blindado is tevens een museum. In de treinwagons zijn foto’ s van de strijd en attributen die hiermee te maken hebben tentoongesteld.

Mausoleum Ché Guevara

Sinds 1997 ligt het stoffelijk overschot van Ché Guevara in dit mausoleum in Santa Clara. Het mausoleum van Ché Guevara ziet er eigenlijk heel eenvoudig uit. Op een groot betonnen blok staat een standbeeld van Ché Guevara. Verder zie je er een grote betonnen muur en nog wat pilaren met informatie over het leven van Guevara. Onder het monument is een klein museum gevestigd met foto’s en voorwerpen uit het leven van Ché Guevara. De toegang tot het museum is gratis, dus het is absoluut een het bekijken waard.

Mausoleum Ché Guevara, Santa Clara Mausoleum Ché Guevara

Kortom, Santa Clara is geen stad in Cuba om meerdere dagen te verblijven. Daarvoor is er echt te weinig te zien. Maar de bezienswaardigheden die er zijn, zijn wel zo belangrijk voor de geschiedenis van Cuba dat je ze eigenlijk ook niet mag overslaan. Dus als je op je reis door Cuba in de buurt van de stad Santa Clara komt, moet je er zeker even een tussenstop maken.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie