Top 10 Oostenrijkse wintersport gerechten

Apfelstrüdel

Naast het skiën keek ik voor mijn eerste wintersportvakantie ook erg uit naar het lekkere eten. En de verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt: wat hebben we lekker gegeten deze vakantie … en veel ook haha. Er is eigenlijk teveel lekkers om allemaal op te behandelen in één blogpost. In dit artikel vind je een top 10 van populairste wintersport gerechten uit Oostenrijk. Sommige hiervan zal ik ook nog een keer zelf maken en uitgebreider behandelen op dit blog.

1.Kaiserschmarrn

KaiserschmarrnSamen met de apfelstrüdel zijn de kaiserschmarrn het meest bekende wintersport gerecht in Oostenrijk. Kaiserschmarrn is een grove stukken gesneden pannenkoek. Dit gerecht wordt in heel veel varianten geserveerd. Wij hebben het gegeten met appelmoes. Maar je krijgt er soms ook abrikozencompote, kersen of slagroom bij. Een gemakkelijk recept voor Kaiserschmarrn en meer informatie over dit gerecht lees je hier: Oostenrijkse kaiserschmarrn met zelfgemaakte appelmoes.

2. Apfelstrüdel

ApfelstrüdelTja, wat moet ik hier eigenlijk nog meer over zeggen. Dit is natuurlijk de bekende Oostenrijkse bladerdeegrol met appel en rozijnen erin. Traditioneel wordt deze geserveerd met vanillesaus en soms krijg je er ook nog slagroom en/of ijs bij. Natuurlijk kent bijna iedereen dit gerecht wel en heb je misschien in Nederland ook al wel eens gegeten, maar de echte Oostenrijkse apfelstrüdel kan hier niet aan tippen. Als je in Oostenrijk bent, moet je dit gerecht dus zeker een keer bestellen.

3. Apfelkucherl

ApfelkucherlWe blijven nog even bij de nagerechten. Van de nagerechten die we in Oostenrijk gegeten hebben mogen ook de Apfelkucherl zeker niet ontbreken in dit lijstje. Apfelkucherl zijn een soort kleine appelbeignets met kaneel en suiker. Echt een feestje om dit ook een keer te mogen eten zonder dat het oud en nieuw is.

4. Wienerschnitzel

Het bekendste Oostenrijkse hoofdgerecht is misschien wel de wienerschnitzel. Ik vind dit niet echt een heel bijzonder gerecht, maar het is wel erg populair in Oostenrijk. En tja, je weet in elk geval wat je krijgt als je dit gerecht bestelt. Misschien dat het daarom ook wel zo populair is.

5. Rindergeschnetzels

RindergeschnetzelsGeschnetzels zijn dunne reepjes vlees. In het geval van rindergeschnetzels is het rundvlees, maar je komt in Oostenrijk ook geschnetzels met bijvoorbeeld lamsvlees tegen op de kaart. In het hotel hebben we bij het avondeten rindergeschnetzels gehad in een champignonroomsausje. Ik vond dit absoluut het lekkerste hoofdgerecht van de hele week.

6.Zwiebelrostbraten

ZwiebelrostbratenDit is een stuk gebraden rundvlees met heel veel gebakken uien erop. Ik vond het erg lekker, maar heb wel een deel van de uien laten liggen omdat ik het wat veel vond.

7. Spätzle

Veel gerechten in Oostenrijk worden geserveerd met friet of aardappelen, maar soms kun je er ook spätzle bij bestellen. Dit zijn een soort hele kleine stukjes pasta.

SpätzleHelaas hadden we maar één keer de mogelijk om dit te bestellen bij een gerecht tijdens deze vakantie, want ik vond het erg lekker. En het is natuurlijk ook een fijne afwisseling als je niet elke dag aardappelen of friet wilt eten.

8. Currywurst

Currywurst of curryworst is eigenlijk een Duits gerecht, maar ook in Oostenrijk kun je dit volop bestellen. Ik had nog nooit een echte Duitse/ Oostenrijkse currywurst op, dus ik moest dit toch echt een keer proberen. Ik vond het heel lekker.

9. Bratwurst

Voor de bratwurst of braadworst geldt eigenlijk een beetje hetzelfde. Eigenlijk is het Duits, maar in elk Oostenrijks wintersportgebied kun je het bestellen. Ook deze snack is zeker aan te raden als je trek krijgt op de piste.

10. Goulashsuppe

Behalve Duitse invloeden, vind je in de Oostenrijkse keuken ook Italiaanse en Hongaarse invloeden. Een voorbeeld van de Hongaarse invloed is dat je bijna overal gulaschsuppe kunt bestellen. In Nederland kennen we dit natuurlijk als goulashsoep. Een ideaal gerecht om even mee op te warmen na het skiën.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie