Rome – Top 10 bezienswaardigheden

Trevi Fontein Rome

Rome is één van mijn favoriete steden voor een citytrip. Behalve dat het in Italië ligt, wat garant staat voor lekker eten, is het een stad met een zeer rijk verleden. Er valt dus zeker ook genoeg te zien in deze stad zeker qua overblijfselen uit het oude Romeinse rijk. Inmiddels ben ik drie keer in deze stad geweest voor een citytrip en elke keer heb ik het toch weer een beetje anders ervaren. Na de laatste citytrip begin deze maand, was wel weer eens tijd om dit artikel over de top 10 bezienswaardigheden in Rome te updaten.

Hier lees je hoe ik er nu tegenaan kijk en wat de highlights zijn die je echt niet mag missen in deze stad.

Tip! Wil je ook goede tips voor vega(n) restaurants in Rome? Lees dan ook mijn blogpost: Vegan in Rome.

Top 10 bezienswaardigheden in Rome

1. Vaticaan musea

Ik was er dit jaar voor het eerst en ja, het was echt enorm druk. Wat wel een beetje afbreuk doet aan de beleving, maar ik had het zeker niet willen missen. De Vaticaan Musea zijn natuurlijk vooral bekend vanwege de Sixtijnse Kapel, maar er is zoveel meer indrukwekkends te zien in deze gebouwen dat je er gemakkelijk een halve dag kunt doorbrengen.

Avondrondleiding Vaticaan Museums

Je moet je kaarten wel echt ver van tevoren boeken. Wij probeerden het drie dagen voor vertrek en toen konden we alleen nog maar bij een avondrondleiding terecht. De toegang voor overdag was voor alle dagen van onze vakantie al uitverkocht. Een rondleiding met een gids of een audioguide is trouwens wel echt aan te raden, want er staat niet veel informatie bij de beelden en schilderijen zelf.

2. Pantheon

Het Pantheon vind ik echt het mooiste gebouw van Rome. Vooral van binnen is het echt heel gaaf om te zien. Niet alleen vanwege de oculus (het gat bovenin de koepel) dat steeds mooie lichtinvallen creëert, maar de architectuur is ook heel mooi. De toegang is gratis, dus loop als je er in de buurt bent zeker even binnen.

Pantheon Rome 2019

3. Colosseum

Het Colosseum is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid in Rome en mag dus ook zeker niet ontbreken in de top 3. In deze arena vochten gladiatoren met elkaar en gevangen met wilde dieren. Het is erg indrukwekkend om de overblijfselen van deze arena die in de jaren 72 tot 80 na Christus is gebouwd. Ook hier geldt weer boek je tickets online ver vooruit. Wij hadden drie dagen van te voren nog maar één tijdslot om twee kaartjes te kunnen boeken. En kom op tijd! Zelfs als je een kaartje hebt geboekt staat er nog een flinke rij voor je binnen bent.

Colosseum Rome 2019

4. Sint Pieter Basiliek

De Sint Pieters Basiliek is ook een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen als je in Rome bent. Ik ben er tot nu toe elke keer nog geweest als ik in Rome was. De entree is gratis en je moet soms wat langer wachten, maar als je eenmaal binnen de grootsheid van de basiliek zit en hoe rijk deze gedecoreerd is, vind je het zeker de moeite waard. Je kunt ook de Dome beklimmen. Hiervoor is als op het bordes voor de ingang bent een aparte rij. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over het Sint Pieter Plein en over de tuinen van het Vaticaan.

Sinter Pieter Basiliek Rome

5. Trevi Fontein

De Trevi Fontein is één van de grootste toeristische trekpleisters in Rome. Het is er van ‘s-ochtends vroeg tot ‘s-avonds laat vol met mensen. Maar deze fontein is dan ook heel speciaal. Het mooie barokke beeldhouwwerk dat de zeegod Oceanus voorstelt met de paarden van de god Triton maakt deze fontein extra indrukwekkend. Ik was trouwens erg blij met de foto die ik heb kunnen maken hier, want het valt echt niet mee met de grote groepen mensen die er steeds staan haha.

Trevi Fontein Rome

6. Forum Romanun

Als je naar het Coloseum gaat heb je met je ticket ook toegang tot het Forum Romanun en daar moet je zeker gebruik van maken. Hier zie je de overblijfselen van het sociale, politieke en commerciële hart van het eeuwenoude Rome. Het stond hier vol met tempels, kerken en andere oude gebouwen. Je kunt hier dus ook gemakkelijk een paar uur rondstruinen en van de ene verbazing in de andere vallen over alle bouwwerken die de oude Romeinen hebben gemaakt.

Forum Romanum Rome 2019

7. Villa Borghese

Dit stadspark is een goede plek als je een beetje wilt ontsnappen aan de drukte van de stad of in de zomer een beetje verkoeling zoekt. Hier bevindt zich ook het Museo y Galleria Borghese, maar daar ben ik nog nooit binnen geweest. Het schijnt wel een heel indrukwekkend museum te zijn met veel werken van grote, klassieke kunstenaars.

Villa Borhgese - Rome

8. Piazza Navona

Dit plein is vooral bekend door de drie grote fonteinen die erop staan: Bernini’s fontein van de vier rivieren, de fontein van Moro en de fontein van Nettuno. Als je hier ‘s-ochtends vroeg komt, kun je nog in alle rust rondlopen en uitgebreid foto’s maken.

Piazza Navona - Rome 2019

9. Castel Sant’Angelo

Sinds ik het zag in de film het Bernini Mysterie wist ik dat ik dit gebouw zeker een keer wilde bezoeken in Rome. Dit kasteel is gebouwd als mausoleum voor de keizer Hadrian. In het gebouw kun je een collectie kunstwerken, oude wapens en brandweer werktuig bekijken. Vanaf het dakterras bovenop het je mooie uitzichten over Rome.

Castello San Angelo - Rome 2019

10. Thermen van Caracalla

De ruïnes van dit enorme badcomplex liggen een eindje buiten het stadscentrum, maar als je er de tijd voor hebt, is het zeker de moeite waard. Als je hier rondloopt en bedenkt dat rond 216 na Christus het complex dagelijks door tot wel 8.000 mensen werd gebruikt, besef je hoe indrukwekkend het is. Zeker als je dan ook nog ziet hoe hoog en groots alle gebouwen in dit complex waren.

Thermen van Caracalla - Rome 2019

Nog veel meer bezienswaardigheden in Rome

Een top 10 bezienswaardigheden in Rome is natuurlijk veel te weinig. Er is nog zoveel meer te zien in de stad wat ik nog niet heb genoemd, zoals de Spaanse trappen en talloze andere indrukwekkende kerken, bouwwerken en pleinen. Als je in Rome bent, neem dan vooral ook tijd om gewoon wat rond te struinen, want je komt gegarandeerd nog heel veel moois tegen wat niet op deze lijst of in de toeristenboekjes staat. Ik wens je in elk geval alvast veel plezier en een leuke tijd in Rome. En heb je zelf nog tips, laat ze dan vooral achter in een reactie onder dit artikel.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.