Rome – Bezienswaardigheden en tips

Colloseum Rome

Rome is behalve de hoofdstad van Italië een stad met een zeer rijk verleden dat erg lang terug gaat. Het was de hoofdstad van het Romeinse rijk en de enclave Vaticaanstad is er gevestigd. Kortom er valt een hoop te zien in deze stad. Ik ben er tot nu toe twee keer geweest. Eén keer in 2011 met een vriendin en een jaar later nog met een bedrijfsuitje. Natuurlijk heb ik nog lang niet alles gezien wat de moeite waard is in deze stad, maar in dit blogartikel vind je alvast de hoogtepunten van mijn eerste twee bezoeken aan Rome.

Wat te zien in Rome? – Colosseum

De originele naam van het Colosseum is het Flavisch amfitheater. Dit theater is gebouwd in de 1e eeuw na Christus. Het Colosseum was bedoeld voor de spelen die de keizers er organiseerden. Bij de officiële opening van het Colosseum liet keizer Titus er spelen houden die maar liefst 100 dagen duurden. In de loop der tijd hebben er niet alleen gladiatorengevechten plaatsgevonden, maar ook gevechten tussen tamme- en wilde dieren en gevechten tussen mens en dier. De laatst bekende spelen werden gehouden in 523.

Colloseum Rome

Ondanks de vele natuurrampen waar het Colosseum mee te maken heeft gehad in de loop der tijd, staat het nog steeds voor een groot deel overeind. Nog steeds trekt het elke duizenden toeristen en het behoort sinds 2007 tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Forum Romanum

Forum Romanum betekent in het Latijn zoiets als marktplein. Ten tijden van het Romeinse Rijk was dit het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Tegenwoordig zie je hier een vlakte met enkele ruïnes. De meeste gebouwen hier zijn verwoest door branden, al dan niet tijdens invallen van andere Rijken. Daarnaast hebben ondanks renovaties, diverse aardbevingen flinke schades toegebracht aan de gebouwen.

Forum Romanum Rome

Toch is het forum nog steeds de moeite van het bezoeken waard. Je kunt er nog steeds de archeologie en architectuur van het Romeinse Rijk bewonderen.

Pantheon

Het Pantheon is een tempel die in gebruik is als Rooms-Katholieke basiliek en gewijd is aan de Heilige Maagd Maria en de martelaren. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit 27 voor Christus, maar tijdens een grote brand in 80 na Christus werd het gebouw geheel verwoest. Het Pantheon werd tussen 118 en 125 na Christus herbouwd in zijn huidige vorm.

Pantheon Rome

Het Pantheon is in de loop der jaren in tegenstelling tot veel andere Romeinse gebouwen in goede staat gebleven. Dit heeft ze mede te danken aan de oculus, het ronde gat in de koepel. Dit zorgt ervoor dat de koepel soepel blijft en bestand is tegen aardbevingen.

Trevifontein

De grootste en bekendste fontein van Rome is de Trevifontein. De fontein is ontworpen door Bernini en is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. Het bouwwerk in de fontein beeld de zeegod Oceanus uit die op een schelpvormige wagen door paarden en jonge zeegoden door de oceaan wordt getrokken.

Trevi Fontein Rome

Veel mensen gooien muntjes in de fontein. Dit komt door de verschillende mythen die hierover bestaan. Zo zou je, als je met je rug naar fontein toestaat, aan Rome denkt en met je rechterhand over je linkerschouder een muntje in de fontein gooit, ooit weer terugkeren in Rome. Twee muntjes gooien betekent dat je je geliefde gaat vinden in de stad en drie muntjes kan leiden tot een huwelijk of een echtscheiding.

Wat te zien in Rome – Vaticaanstad

Als je naar Rome gaat, heb je de kans om naast Italië nog een ander land te bezoeken. Namelijk het staatje Vaticaanstad, bekend als de woonplaats van de Paus. Deze plek is zeker het bezoeken waard.

Vaticaanstad

Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel

De meeste bekende bezienswaardigheden in Vaticaanstad, zijn de Sint-Pietersbasiliek aan het Sint-Pietersplein en de Sixtijnse Kapel.

De Sint-Pietersbasiliek was tot 1989 de grootste Rooms-Katholieke kerk ter wereld. Daarna werd deze positie overgenomen door een kopie van de Sint-Pieter in de hoofdstad van Ivoorkust. Als je op het Sint-Pietersplein aankomt, lijkt de rij om de kerk te bezichtigen misschien lang, maar over het algemeen verloopt de doorstroming vrij snel. Laat je hierdoor dus niet tegenhouden. De Sint-Pietersbasiliek is namelijk zeker het bezoeken waard.

Houd er wel rekening mee dat er strikte kledingvoorschriften gelden om de basiliek te mogen bezoeken. Je mag geen blote benen hebben en je schouders moeten bedekt zijn.

De Sixtijnse Kapel is vooral beroemd vanwege de beroemde fresco’s van Michael Angelo die je hier kunt bewonderen. Hierop worden belangrijke gebeurtenissen uit de Christelijke geschiedenis verbeeld. Daarnaast is de Sixtijnse Kapel de ruimte waar de kardinalen bij elkaar komen als er een nieuwe Paus moet worden gekozen.

Wat te doen in Rome? – Bernini Mysterie Tour

Naast het bezoeken van diverse bezienswaardigheden, kun je in Rome ook meer actieve uitjes ondernemen, zoals een fietstocht door de stad. Eén van de leukste dingen die ik in Rome heb gedaan is de Bernini Mysterie Tour. Het verfilmde boek ‘Bernini Mysterie’ van Dan Brown speelt zich af in Rome. Tijdens deze tour doe je een speurtocht langs verschillende bekende plekken uit het boek. Behalve dat het gewoon leuk en herkenbaar is om deze plekken te bezoeken, is het ook heel gaaf om met golfkarretjes door het hectische verkeer in Rome te scheuren. Je moet dus wel een beetje stalen zenuwen hebben voor deze tour.

Dit waren mijn hoogtepunten en tips voor bezienswaardigheden in Rome. Als je zelf binnenkort naar Rome gaat, wens ik je veel plezier en leuke tijd daar. En heb je zelf nog tips voor bezienswaardigheden of activiteiten in Rome? Laat het vooral weten door te reageren op deze blogpost.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie