Recept voor vegan gyoza

Vegan gyoza

Eén van de lekkerste bijgerechten uit Japan is wat mij betreft vegan gyoza. Gyoza zijn dumplings die gebakken zijn en een lekker krokant korstje aan één kant. Door de gyoza’s meteen nadat je ze hebt gevuld en gevouwen te ‘koken’ in een hapjespan met een laag water of bouillon, wordt het vel en de vulling lekker gaar. Na het inkoken van het vocht, laat je de gyoza’s nog even in de pan bakken voor het korstje.

Normaal gesproken is gyoza gevuld met gehakt, maar ik ga uiteraard voor een vega-variant. Dus ik vul de gyoza’s met tofu en groente. De vellen kun je ook zelf maken, maar ik gebruik kant-en-klare gyoza vellen van de toko. Ik koos voor het merk Happy Belly. Deze vellen zijn volledig vegan.

Belangrijk is wel bij kant-en-klare gyoza vellen uit de vriezer dat je ze goed laat ontdooien. Zorg daarbij dat ze niet uitdrogen. Dit doe je door de vellen uit de verpakking te halen en er een vochtige doek overheen te leggen tijdens het ontdooien.

Ingrediënten voor gyoza

Voor 20 vegan gyoza’s heb je nodig:

  • 250 gram tofu
  • Een bosje lente ui
  • Een stuk gember van 8 tot 10 cm
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 theelepels rijstazijn (Mirin)
  • 80 ml water

Vegan Gyoza maken – Bereiding

Zoals gezegd, moet je eerste de gyoza vellen ontdooien. Dit kun je een nacht van de tevoren in de koelkast doen of een paar uur van tevoren op het aanrecht.

Voor de vulling is het het lekkerst als je de tofu eerst bakt. Laat de tofu uitlekken, pers het vocht er zoveel mogelijk uit. Verkruimel de tofu vervolgens. Daarna verhit je in een koekenpan een klein beetje olie. Bak hierin de tofu. Roer na een minuut de bloem erdoor en na nog twee minuten de sojasaus, sesamolie en rijstazijn. Goed doorroeren en nog een minuut of vijf bakken.

Vegan gyoza

Doe de tofu in een kom om af te koelen. Als de tofu genoeg is afgekoeld ( je moet er zonder problemen met je handen aan kunnen komen), kun je de andere ingrediënten erdoor mengen.

Snijd hiervoor de bosui in ringetjes. Schil de gember en snijd deze fijn. Pers ook de knoflookteentjes fijn. Dit roer je vervolgens allemaal door het tofumengsel.

Zet zodra je de vegan gyoza gaat vullen een kommetje met lauwwarm water klaar. Schep een flinke theelepel in het midden op het gyoza vel. Smeer de rand in met het water en vouw het dicht. Zorg dat de gyoza goed dicht zit. Dat de rand goed gesloten is, is het belangrijkste. Als je wilt, kun je de rand met mooie vouwtjes dichtvouwen (zoals je vaak in restaurants ziet), maar dat hoeft niet per sé.

Gyoza bakken

Verhit in een hapjespan een beetje olie. Leg de gyoza’s erin en laat een paar minuten bakken (ongeveer 2-3). Doe vervolgens 80 ml water erbij in de pan en doe de deksel erop. Nu laat je de gyoza’s in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar koken. Als het vocht helemaal is verdampt, haal je de deksel van de pan en laat je de gyoza nog 5 minuten bakken.

Omdat ik de vegan gyoza vaak bij ramen eet, dip ik ze meestal gewoon in de soep. Maar eigenlijk hoort bij gyoza ook een dipsaus. Deze maak je door 3 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels rijstazijn en 1 theelepel sesamolie te mengen.

Eet smakelijk!

2 Antwoorden op “Recept voor vegan gyoza”

  1. Hi! Ik heb je recept uitgeprobeerd, maar er is iets wat ik niet helemaal begrijp.. Hoe krijg je 20 gyoza in een hapjespan? Ik heb zo zo een beetje opgestapeld, maar ze plakte allemaal aan elkaar. Of moet je het in meerdere sessies doen? Zo ja, hoeveel water gebruik je dan per sessie? wat meer duidelijkheid zou fijn zijn!

    1. Hallo Paula, het is al even geleden dat ik dit recept heb gemaakt. Ik heb misschien een wat grotere pan gebruikt. Je zou het ook in meerdere sessies kunnen doen. Ik zou dan als je bijvoorbeeld 10 gyoza per keer bakt, de helft van het water gebruiken. Als het verdampen toch iets te snel gaat, kun je altijd nog een beetje extra toevoegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.