Pasteitjes met jackfruit ragout

Pasteitjes met jackfruit ragout 2

Tijdens de Kerst of Pasen aten we vroeger altijd wel een keer pasteitjes. Dat is voor mij dus pure nostalgie. Normaal worden pasteibakjes vaak gemaakt met roomboter, maar die van Jos Poell zijn volledig vegan. Je hoeft dan als veganist alleen nog maar zelf een lekkere ragout te maken. Want de ragouts zijn in de supermarkt zijn eigenlijk nooit vegan. Een paar jaar geleden maakte ik al een vegan knolselderijragout. Nu maakte ik een ragout met jackfruit, zodat het qua structuur wat meer weg heeft van een kipragout.

Ingrediënten voor vegan jackfruit ragout

Met deze hoeveelheden maak je genoeg ragout voor 6 pasteibakjes.

  • 550 gram jackfruit uit blik (ik gebruikte de pulled jackfruit van Fair trade. Bij jackfruit die nog bestaat uit grotere stukken, moet je ze zelf nog even in kleinere stukken scheuren)
  • 250 gram sjalotten
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 400 tot 500 ml kokend water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 30 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel zoete ketjap
Pasteitjes met jackfruit ragout

Vegan jackfruit ragout maken – bereiding

Snijd de sjalotjes in halve ringen en spoel de jackfruit in een vergiet af met koud water. Laat de jackfruit vervolgens goed uitlekken en scheur deze eventueel nog in kleinere stukken.

Vervolgens verhit je in een pan de plantaardige margarine. Bak hierin de sjalotjes met laurier en kruidnagels in 15 minuten op laag vuur bruin.

Voeg daarna de stukjes jackfruit toe en bak dit nog een paar minuten mee. Daarna voeg je de bloem toe. Goed doorroeren! Dit bak je nog 5 minuten. Roer er daarna de ketjap door.

Ondertussen maak je met het water en bouillonblokje de bouillon voor door de jackfruitragout. De bouillon voeg je beetje bij beetje toe aan het jackfruitmengsel. Roer steeds goed door tot het vocht is opgenomen. Houd de dikte van de ragout goed in de gaten en voeg afhankelijk van de gewenste dikte in totaal 400 tot 500 ml van de bouillon toe.

Tip! Heb je toch teveel bouillon toegevoegd en is de ragout te dun? Dan kun je wat maïzena toevoegen om de ragout weer in te dikken.

Verdeel de jackfruitragout over de pasteibakjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.